sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Nuuksion kansallispuisto - Haukankierros

Miksi en ole aikaisemmin tutustunut Nuuksion kansallispuistoon, vaikka oon ikäni asunut sen holleilla? Se on kuitenkin levittäytynyt Espoon, Vihdin ja Kirkkonummen alueelle ja olen aina paikasta ollut tietoinen.


Koitin keksiä lomalle jotain uutta jännittävää tekemistä ja Nuuksioon päädyin. Etukäteen katselin mahdollisia reittejä. 2 km, nääh liian lyhyt. 8 km, nääh ekalle kerralle liian pitkä. Haukankierros 4 km, I choose youuuu!


Avopuolisohan on vanha vaeltaja ja erämiesukkeli, joten sitä ei mitenkään tarvinnut maanitella mukaan (jäänen kahdeksi viikoksi ensi kuussa eräleskeksi, kun hän lähtee vaeltamaan Lappiin sekä Norjan ja Ruotsin puolelle).


Ajeltiin lauantai-iltapäivällä Haukkalammelle, sieltä luontotuvalta lähtee useampikin reitti. Sääkin suosi, +25 astetta, mutta puiden varjossa oli juuri sopiva rehkiä ja puhkia. Valitsemani sanat ovat harhaanjohtavat, ehkä sellainen rauhallinen kävely ja maisemien samanaikainen ihailu osuisivat paremmin nappiin.


Ainoat varteenotettavat jalkineet tähän tarkoitukseen kenkähyllyssäni olivat maiharit. Toimivat noin puolet matkasta. Kotona löysin kaksi vesikelloa kantapäistäni. Suunniteltiin, että viimeisellä lomaviikolla tehtäisiin vielä tuo 8 km:n Korpinkierros, joten sitä ennen täytyy joko improvisoida jotain tai investoida kunnon kenkiin.


"Haukankierroksella (4 km) saat nopeimman yleiskuvan Nuuksion kansallispuiston luonnosta. Reitti vie sinut jyrkille kallioille, joilta aukeavat huimat näkymät muun muassa Haukkalammelle ja Myllypuron laaksoon. Reittimerkintä on sininen.

  • Palvelut: Haukkalammen luontotupa aloitus- ja lopetuspisteessä, opastuvan vesipiste, Mustalammen telttailualue, tulentekopaikka, katettu tulentekopaikka ja keittokatos
  • Nähtävää: Maisema Myllypuron laaksoon, Mustalammen ajelehtivat turvelautat "Monesti erkaannuttiin polulta ihan tarkoituksella ja löydettiin ihania maisemia. Reitit oli merkitty eri väreillä, me seurasimme puihin naulattuja sinisiä neliöitä. Puolessavälissä pistettiin leväten järvimaisemien lumoissa mussutellen samalla evässämpylöitä.Nuo reitit on kuulemma aika suosittuja ja odotinkin, että näin kauniina lauantaipäivänä olisi ollut enemmän porukkata, mutta ai että sitä hiljaisuuden määrää. Haukkalammella ja siinä luontotuvalla toki oli enemmän porukkaa, mutta valitsemallamme reitillä ei tainnut näkyä kuin ehkä viitisentoista ihmistä. Syynä taitaa olla kyllä vastikään avattu luontokeskus Haltia ja siitä lähtevät uudet reitit. Ohitimme sen ajaessamme Haukkalammelle ja siinä vasta tungosta olikin.


Käveltyämme kierroksen piipahdimme vielä Haukkalammen luontotuvalla, jossa on pysyvänä näyttelynä liito-orava. Oli näytteitä, kuvia ja tarinaa. Luontotuvassa oli myös esittely kansallispuistosta, tietoa tapahtumista, vieraskirja ja sen vieressä kirja, johon voi kirjata luontohavaintoja. Itseltä meni tyystin ohi bongaus, jonka joku tarkkasilmäinen oli aiemmin samana päivänä tehnyt: "Kolme dinosaurusta ja saukko."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidäthän kommentoinnin asiallisena. Kiitos viestistäsi! :)