keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Iceland, day 2: Geysir, Gullfoss, Thingvellir

"Kultaisen Kolmion kiertoretkellä pääsee ihastelemaan Islannin kuuluisimpia luonnonihmeitä: Geysirin kuumien lähteiden aluetta, Gullfossin mahtavaa vesiputousta ja Thingvellirin luonnonpuistoa.

Retkellä pysähdytään geotermisellä kuumien lähteiden alueella, jossa toimii myös Islannin aktiivisin geysir, Strokkur. Upeasta luonnonilmiöstä ehtii reissun aikana nauttia useammankin kerran – Strokkur suihkuttaa kuumaa vettä ilmaan 5-10 minuutin välein. Kiehtovalla geotermisellä alueella voi ihmetellä myös kuplivia muta-altaita ja höyryäviä maanalaisia lähteitä.

Matka jatkuu Gullfossin ”kultaiselle putoukselle”, joka on kaikessa mahtavuudessaan pakko nähdä. Jylhä putous on yksi Islannin kauneimmista.

Päivä on mukava lopettaa Thingvellirin luonnonpuistoon, jossa maailman vanhin parlamentti kokoontui jo 900-luvulla. Thingvellirin luonnonpuisto on yksi Islannin kiinnostavimmista kohteista: se sijaitsee Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen erkanemiskohdassa. Alueella on upea hautavajoama, joka on muodostunut kahden mannerlaatan ajautuessa hitaasti erilleen toisistaan."Toinen päivä Islannissa. Herätys oli kasilta, mutta olin jo seiskalta pystyssä. Rauhassa siinä hääräilin, söin aamupalaa, tein eväitä... 8.30 oltiin hotellin edessä odottamassa noutoa Golden circle/Kultainen kolmio-retkelle. Tasalta meidät jätettiin Reykjavic excursionsin (Reykjavik executions)toimistoon/halliin mikä onkaan, ja siitä ohjattiin seuraavaan ajoneuvoon. Yhteensä kolme bussillista porukkaa lähti tälle retkelle.

Opas kertoili bussissa kohteiden historiaa sun muuta Islantitietoutta jännällä aksentillaan (kaikki muut paikalliset osasivat kyllä todella hyvin englantia), johon onneksi tottui päivän edetessä ja vähemmän ja vähemmän jäi sanoja pimentoon. Tää muikkeli myös lauloi meille about neljä islantilaista biisiä. Tuumittiin, että tämä on varmaankin hänen oma lisä oppaan ulosantiin.

Ensimmäinen pysäkki oli kasvihuone, josta ei retkikuvauksessa ollut mitään mainintaa, mutta ok. Tomaatteja, tomaatteja kaikkialla! Työntekijä piti meille pienen esitelmän toiminnasta ja tuotteista. Yhtäkkiä sillä oli käsissä laatikko, joka oli täynnä mehiläisiä. Ei paniikkia... Niitä kuulemma lentelee siellä useita satoja koko ajan aktiivisina, välillä vaan täytyy herhiläiset vaihtaa uusiin.Seuraava etappi: Geysir eli kuumien lähteiden alue. Kelihän siis vaihtui Islannissa koko ajan, millonkaan ei tiennyt miten varautua. Kerran saatiin puolessa tunnissa niin aurinkoa, tuulta, sadetta, lunta kuin rakeitakin. Ja eikö semmonen kamala rae-/lumikuuro osunut juuri sikseen. Piti kävellä selkä edellä. Tämä myös oli se ainoa kerta kun meillä kiristyi hermot. Kamerat kitisi kylmää, lumi ja tuuli sattui kasvoihin, housut kävivät litimäriksi. Nähtiin kuitenkin muutamaan otteeseen Strokkurin purkaus ja saatiin otettua kuvia ja kierrettyä koko alue. Ja sitten ilmastoa pakoon kahvilaan ja krääsäkauppaan. Hiukset valui vettä ja farkut olivat litimärät kuten myös hanskat. Olin sentään tajunnut ulkoilutakin pistää päälle. Ei antanut mitään läpi ja huppu oli hyvä. Lohdutukseksi ostin herkullisen ylihintaisen piirakkapalan aikani kuluksi. Delicious.
Bussi jatkoi matkaansa Gullfossin vesiputoukselle. Juu ei ollu mitään se aikanaan nähty Sveitsin Rheinfallin vesiputous tähän verrattuna. Housut oli melkein jo kuivuneet, mutta nyt kastuivat villasukat. Kestettävä on. Ja mikäs siinä, huomio oli kuitenkin vallan muualla. ^^ Tässä vaiheessa keksin käyttää kameran panoramatoiminta. Ehkä vähän innostusin...Varsinkin niitä kannattaa klikata isommiksi, eihän tuosta muuten saa mitään selvää. Sain 50 Gullfoss-kuvaa karsittua kymmeneen, olen uskomattoman lahjakas! Tää oli ehkä siisteintä koko reissussa. Ehkä... Taas oli holleilla krääsäkauppa ja kahvila, nyt sain ukkelille ostettua kotiinviemisiä.Ja takaisin bussiin. Vikana oli tiedossa Thingvellirin luonnonpuisto. Ajeltiin hiiitaaastiii mannerlaattojen erkanemiskohdan läpi. Oltiin samaan aikaan Euraasiassa ja Pohjois-Amerikassa! Bussi jätti meidät kohtaan X, josta käppäiltiin parinkymmenen minuutin reitti luontoa ihaillen. Dem maisemat.Vielä hetki laadukasta bussiaikaa. Klo 09 oltiin lähdetty Reykjavikista ja klo 17 palattiin takaisin. Bussi jätti porukkaa ihan hotelleille asti. Me kuitenkin jatkettiin vielä Laugavegurille eli sille ostos- ja pääkadulle. Käytiin Bonuksessa (tän ruokakaupan logo on piirretty possu, jolla on musta silmä, öh?), karkkikaupassa ja Dogmassa, jossa oli tv-sarja- ja leffa-aiheisia paitoja ja sälää. Ostin kivan pienen Stormtrooper-metallisen pastillirasian, tämäkin ukkelille.
Vihdoin takas hotellilla. Päivä oli ollut pitkä. Eikä se tähän vielä loppunut. Sisko alkoi tehdä meille ruokaa. Pistettiin kyllä ikkunaa ja ovea auki, koska keittiössä ei ollut liesituuletinta. Kohta aloin kuuntelemaan, että mikä ihme tuo ääni on. Ei varmaan mikään, kai se vaan telkkarista kuuluu. Hetkeä myöhemmin ihmettelin tätä uudelleen ja lopulta päädyin avaamaan huoneen oven ja kamala vinkuna tuli käytävältä. Palohälytys. Voi saakeli, ei kai se meistä johdu... Siinä sitten monoa jalkaan ja ulos, jossa oli jo muut hotellin asukkaat. Hups... Onneksi ei ollut kovin iso mesta eikä nytkään siinä pihalla tainnut porukkaa pariakymmentä enempää olla. Joku hoiti hälytyksen pois ja palattiin huoneisiimme. Kohta hälytyksen sulkija, joka oli ihan joku hotellin asukas, tuli sanomaan, että täältä kuulemma se oli lähtenyt. Juuuuuh. Myöhemmin vielä tuli henkilökuntaan kuuluva mies asiasta sanomaan, mutta kuulemma tätä tapahtuu lähes päivittäin. Kertoi hälyttimen saattavan laueta pelkästään jos hiustenkuivaajalla kuivaat liian lähellä hälytintä. Ei enää hävettänyt niin paljoa. :D Meillä oli kuitenkin vielä hommat kesken ja peloissamme ja varuillamme jatkettiin ruoanlaittoa. :') Tämäkin päivä pistettiin pakettiin jo seiskalta, lisää aamuherätyksiä tiedossa.


Day 2: We went to an 8-hour trip to the geysir area, Gullfoss waterfall and Thingvellir national park. My jeans, hair, gloves and socks got totally wet, but I didn't mind; I saw so cool things! I'll let the pictures do the talking. We did a little shopping afterwards. I found souveniers and candy. Mmm, caaandyyyy...

The day had been long and it wasn't over. Back at hotel we started to make some food. There were no extractor hood so we cooked windows and balcony door open. Not that it mattered; the fire alarm went off and soon all the hotel guests were outside. Goddamned... :D Someone put the alarm off and later on he came to us telling that it had started from our room. Yes, yes, we know. But we weren't so embarrassed anymore when he told that this happens almost daily.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidäthän kommentoinnin asiallisena. Kiitos viestistäsi! :)