keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Geokätköily - Geocaching

Minulla on sellainen hyve/pahe, että jos saan jonkun mielestäni erinomaisen idean, se pitää toteuttaa heti. HETI. Onneksi näitä ideoita tulee harvoin (yleensä saan vaan keskinkertaisia ideoita). Oon ollut pari vuotta geokätköilystä tietoinen, mutta joskus asiaa mietittyäni se tyssäsi siihen, että ei mulla ole GPS-laitteita ja ihka oikealla paperisella kartalla ei pitkälle pötkitä. Ei mulla edelleenkään ole älypuhelinta tai muutakaan laitetta löytääkseni kätköjä, mutta. Muttamutta. Eilen ajattelin tätä aktiviteettia pitkästä aikaa ja vähän googlettelin. Ja mielenkiinnosta rekisteröidyin geocaching.comiin. Ja katselin onko meidän tienoolla kätköjä. Ja kohta olin linkannut sata asiaa Eetulle, että mennään hänen älyluurinsa turvin etsimään. Heti töiden jälkeen. HETI.

Jos tämä on jollekin vielä ihan tuntematon konsepti, kertoo geocache.fi näin: "Geokätköily on maailmanlaajuinen harrastus, jossa käytetään hyväksi satelliittipaikannusta, joten GPS-laite on suositeltava. Jotkut taitavat kartanlukijat tosin etsivät geokätköjä myös ilman paikannuslaitetta. Geokätköjä sijaitsee niin kaupungissa kuin retkeilyalueilla, normaaleita tienvarsi- ja maastokätköjä unohtamatta. Geokätköilijä piilottaa geokätkön eli rasian, jossa on lokikirja, kätkötiedote, kynä ja mahdollisesti jotain mukavaa vaihtotavaraa. Hän määrittää piilon sijainnin satelliittipaikantimella ja julkaisee internetissä geokätkön koordinaatit sekä muita vihjeitä. Geokätköjen kuvaukset ovat geokätköilyn kansainvälisellä sivulla http://www.geocaching.com. Muut harrastajat voivat sitten etsiä geokätkön."

Oli hyvät mustikka-apajat!

Joten. Joitakin tunteja myöhemmin pyöräilin Leppävaaraan. Ollaan nyt muutamia kertoja tehty niin, että pyöräilen Leppävaaran asemalle, jonka kautta Helsingissä työskentelevä Eetu kuitenkin kulkee. Joskus se on aamulla kulkenut siihen asti pyörällä ja jättänyt fillarinsa pyöräparkkiin. Treffataan siis siinä ja mennään yhdessä kotiin. Joko molemmat pyöräillen tai Eetu kävellen.

Mutta itse asiaan. Matkalla asemalle etsin yhden kätkön tekniikalla "tuijota kotona googlemapsia", mutta se oli muutenkin tuttu paikka, ettei sen löytämisessä ollut ongelmia. Leppävaaran asemalla etsin yhtä kätköä Eetua odotellessani, mutta en löytänyt. Eetu auttoi ja ongelmaksi selvisikin lopulta minun vertikaalinen rajoittuneisuuteni. Mua huvittaa suuresti, että kätköt kun tietenkin pitää pitää salassa, niin asiasta tietämättömiä kutsutaan jästeiksi. :D Niiltä pitää pimittää kätköt, muahahaha! Etteivät sit mee vahingossa jotain sössimään, luule roskaksi ja heitä menemään tai muutoin vaihtamaan kätkön paikkaa tms. Tsygäiltiin kotia kohti ja ihan puolen kilometrin päässä meiltä käytiin vielä yksi kätkö etsimässä, nyt Eetun älyluurin GPS:n avulla. Eli kaikki löytyi, mitkä ajattelinkin, että käydään läpi. Jei!

Ehdinköhän tunnin kotona istua, kun vieroitusoireet iski: opettelin käyttämään Eetun älypuhelimen karttapalvelua, pistin sinne talteen vielä kolmen kätkön koordinaatit ja läksin iltalenkille. Kaikki kuitenkin oli lähitienoolla, puolen kilometrin sisällä. Helposti löytyi, niiden kanssa enemmän jännitystä olikin pitää toiminta salassa.

Kätköjenlöytöilme.

Tänään mulla oli Nummelassa menoja, sen jälkeen kävin porukoilla Huhmarissa. Porintien ja Vanhan Turuntien yhtymäkohdasta kävin ohi ajaessani hakemassa yhden kätkön. Soitin ensin iskälle, että tuutko mukaan ja etsittiin se yhdessä. Se tiesi heti sanasta "kätkö" mikä on homman nimi. Pikkuserkku kuulemma harrastaa myös tätä touhua. Illalla kotona otin taas mukaani Eetun puhelimen ja kävin kolmea kätköä fillaroiden etsimässä, jälleen tässä ihan about sen puolen kilometrin säteellä. Koin myös ensimmäisen epäonnistumiseni, kun kaikesta pyörimisestä huolimatta en yhtä löytänyt. Huomenna uudestaan ekstrasilmäparilla.

Kaksi päivää ja kymmenen kätköä takana! Haluan lisää! Olisinpa keksinyt tämän jo lomallani! Olen aarteenmetsästäjä! Ihan uus maailma on nyt avautunut. :') Suunnittelen jo, että viikonlopusta käyttäisin toisen päivän Leppävaaran kätköjen etsimiseen ja toisen päivän Somerolla. Mut katsotaan nyt vielä pari päivää ennen kuin menen pistämään pari sataa maasto-GPS:ään...

Onko teistä joku löytänyt tämän hauskan harrastuksen? Monta löytöä on tilastoissa? Ootteko ihan lomamatkoilla ulkomaillakin lähteneet geokätköilemään?

Täältä löysin ensimmäisen.

Geocaching, look it up! I've known about it for a few years, but just yesterday I tried it for the first time. Dear god. I need more geocaches. Moooore! Luckily I haven't ever used drugs if it's this easy to get me addicted. The problem is you need a smartphone for this. Which I don't have. Or a handheld GPS. Which I don't have. So what, whatwhat, what do I do? The first geocache I found using this method: stare at google maps at home. Then go. Quickly, if you have a bad memory. The first two I looked up was at places I know well, so that wasn't a problem. The third we found with Eetu using his smartphone. After founding three geocaches we came home. After an hour I experienced some withdrawal symptoms. So I learned how to use Eetu's smartphone's maps system thingies and went to find three more.

Today I had some things to do near my parents place, after that I called to my dad if he wants to come and find one geocache with me. He instantly knew what I was talking about, he had heard about it from a cousin of mine who's a geocacher. Anyway. We found that geocache together. Later at home I went cycling and tried to find three geocaches, but only found two. I'll try that sneaky one again tomorrow with an extra pair of eyes.

I've found a whole new world! And I really need to buy a handheld GPS...

4 kommenttia:

 1. Täältä löytyy yksi geokätköilijä :) Harrastusta on jo ehditty harrastaa useamman vuoden (kolme vai neljä vuotta). Tällä hetkellä kätköjä on löydettynä 660 :) Ja lisää pitää etsiä! Niin upeita paikkoja tuon harrastuksen puitteissa on löytynyt, että huh huh :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutenkin hyvä tapa tutustua paikkakuntiin. En tiennyt, että meillä on tossa ~300 metrin päässä palokunta, nyt tiedän. :D Mä nyt sit kuitenkin menin ja tilasin jo maasto-GPS:n, mut perustelen tätä myös sillä, että ukkeli vaeltaa ja se on sillekin hyvä. :')

   Poista
 2. Tämä kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta ja monesti olen itsekkin ajatellut tutustua harrastukseen, mutta jotenkin olen kaivannut sitä viimeistä uskallusta asiaan! :D Täytyisi varmaan vain koittaa ottaa tosissaan asiaksi ja tutustua enempi ja ihan konkreettisesti koittaa löytää edes se ensinmäinen kätkö ja katsoa sitten jääkö siihen kuinka koukkuun! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä tiedä ennen kuin kokeilee. :) Muhun vetoaa tässä, että tätä voi harrastaa milloin ja missä vaan, yksin tai kaverin kanssa (no niin voi lenkkeilyäkin, mut booriiiing :D ) ja tää on jännää, eikä tiedä mitä löytää ja mistä löytää.

   Poista

Pidäthän kommentoinnin asiallisena. Kiitos viestistäsi! :)