torstai 12. marraskuuta 2015

Lemmikkitoiveita ja allergiaa

Oon antamassa periksi Eetun kissatoiveille. Tähän asti oon aina sanonut 'ei' kahdesta syystä, joista ensimmäinen on toiminut hyvänä tekosyynä/oikeana syynä: 1) Oon allerginen. 2) En oo koskaan kuulunut kissaihmisiin.

Mutta koska olen allerginen, on ainoa mahdollisuus testata niitä mukavähemmän allergisoivia kissoja, joita on muutamaa laatua. Tässä vaiheessa mietteissä on siperiankissa. Jossain vaiheessa käynen testaamassa itseni siperiankissojen kasvattajalla. Mutta jos ei niin ei. Jos sattuu onnistumaan, ei kissaa tule meille ennen Tuutikin kupsahtamista. Ei kissaa ja hamsua samaan talouteen. Ja olen jo valmiiksi tähdentänyt, että se olisi sitten Eetun kissa, se saa hoitaa ja ruokkia ja käyttää lääkärillä ja ottaa vakuutuksen. Sillä on kokemustakin, perheellänsä oli Pekka-kissa, mutta sen Sipoon metsien kuninkuuspäivät loppuivat kolmisen vuotta sitten.


Mutta tämä on vielä aivan vaiheessa. Vaikka tästä kerronkin täällä ja tätä on mietitty ja käyn testauttamassa itseni, jotenkin oon tosi skeptinen sen suhteen, että onnistuisi. Sen verran allerginen olen. Oireita alkaa ilmestyä jo vartissa. Aivastelua ja nenän vuotamista. Pidemmässä altistumisessa hengenahdistusta. Terveydenhoidossa julkisella puolella ei saa siedätyshoitoa vain sen takia, että allergikko haluaa lemmikin, eikä oikein innosta ajatus maksaa yksityisen sektorin palveluista, siedätyshoito kun on kuitenkin about kolmen vuoden homma. Myöskään 15-20 vuoden päivittäin antihistamiinin käyttö ei ole varsinaisesti houkutteleva ajatus. Varsinkaan, kun se ei edes tunnu oikein auttavan.

Onko teillä kokemuksia lemmikistä allergikkokotiin?

Nykyisille lemmikeille kuuluu hyvää. Tuutikki on edelleen maailman söpöin pikkuinen pallero ja Silppuri vihaa vieläkin kaikkea paitsi nukkumista ja ruokaa. Mitä tulee näiden kuvien ottamiseen, Tuutikki ei meinannut pysyä aloillaan, ei niin ollenkaan, ja Silppurikin yritti lähinnä syödä kameraa.


We are thinking of getting a cat. Which means Eetu has been wanting a cat for ages and I'm starting to cave in. The problem is that I'm allergic. There are some hypoallergic breeds, but people react differently to them. At some point I'm planning to go to see a breeder and have myself exposed to (siberian) cats to see what happens. If we are going to get a cat some day, it's after Tuutikki has passed away. Too risky to have a hamster and a cat in the same household.

Pet update: Tuutikki is still the cutest little fur ball ever and Silppuri continues hating everything but sleeping and eating.

10 kommenttia:

 1. Mä olin ennen kamalan allerginen kissoille, ei tarvinnu kauaa olla kissan kanssa samassa huoneessa ku jo nenä vuoti ja henkeä ahdisti. Sitte lähdin au pairiks Italiaan perheeseen, jolla oli kissa. Ensimmäiset kaksi kuukautta lomailtiin pienessä vuoristomökissä kahden kissan kanssa ja aaiiijj että oli ihana olo. Kahden viikon pärskimisen jälkeen oireet loppui kuin seinään ja sen jälkeen ei ole kyllä ollut ongelmaa kissojen kanssa, ainoastaan jos kissoja on paljon samassa tilassa, eikä tilaa ole siivottu pitkään aikaan, sitten alkaa kyllä nenä vuotamaan. Mun tädillä on seitsemän kissaa, ja olen hänen luonaan ollut viikonloppuja, eikä mitään kauheita oireita ole jos on hyvin siivottu enkä kissoja hankaa naamaan tai muuta vastaavaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Kahden viikon allergioireet on jo ajatuksena kauhea saati sitten käytännössä. :P

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Sulla ei pitäis olla mitään sanomista sen sun monsteris kanssa. :D

   Poista
 3. Meillä avomies on viimeisen päälle kissoille allerginen, mutta on silti ollut kissanomistaja jo noin 15 vuotta. Osa vieraista kissoista saattaa saada nenän vuotamaan ja silmät vetistämään, mutta omien kanssa ei ole minkäänlaista ongelmaa, aivan kuin allergiaa ei olisikaan. Siisteys ja turkinhoito näyttelee aika isoa osaa allergiataloudessa selviytyessä: imurointi ja luuttuaminen kerran viikossa varmistaa ettei ilmassa leijaile kissankarvaa ja laadukas ruoka pitää kissojen ihon kuosissa, jolloin se hilseilee huomattavasti vähemmän. Asunnon koosta on myös etua. Kasvattajalta hankitussa pennussa on se hyvä puoli, että kissaa pystyy yleensä pitämään kotona vähän kuin koeajalla ja palauttaa sitten jo elo ei luonnistu millään. En ole mikään allergiaekspertti, mutta luulisi pennun olevan paljon helpompi vaihtoehto kissalle allergiselle henkilölle? Pienemmällä eläimellä on pienempi määrä karvaa, hyvällä säkällä sitä ehtisi itse siedättyä sitä mukaa mitä kissa kasvaa aikuiseksi.

  Ps. Silppuri näyttää symppikseltä, vähän kuin kärttyinen pappa joka on herätetty kesken päiväunien : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon vaan noita siperiankissojen kasvattajia katsonut, ei ole ainakaan vielä tullut vastaan, että saisi koeajalle. Jotkut sanoo ihan suoraan, ettei anna allergikkokotiin kissaa, eikä jotkut anna tulla testauttamaan itseään. Tampereella on yksi kasvattaja, jolta kaveri on hankkinut pari kissaa, sinne saa mennä kokeilemaan onneaa ja se paikka nyt onkin tässä mielessä ollut.

   Poista
 4. En kestä Tuutikkia :D Voiko mitään noin söpöä olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaintalvikkojutut. :D On se niin pörrönen pehmeä lutunen!

   Poista
 5. En tiedä kissojen allergisoimisesta muuta kuin että siippa on allerginen kissoille ja siksi ei kattia meille tulekaan (ellen potki tuota pois) ja muutenkin olen enemmän koiraihmisiä. Koirista voin sanoa sen verran, että ainakin omaan koiraan siedättyy tosiaan parissa viikossa. Työkaveri on koirille allerginen ja esim. kuola aiheuttaa ihottumaa yhä, mutta hengitysoireita ei ole, vaikka hänellä on aina ollut koira ja parhaimmillaan kolmekin isoa koiraa kotona, joista yksi nukkuu samassa sängyssä.

  Kissoihinkin voinee siedättyä. Yhdellä vanhalla koulukaverilla oli juurikin siperiankissa ja kissa-allergia, eikä katti aiheuttanut mitään oireita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Testauttamalla selviää. :) En kuitenkaan kissaa tänne halua sillä periaatteella, että katsotaan jos vaikka siedättyisin. Ikävää jos ei siedäty ja kissa joutuu uuteen kotiin ja ikävää mulle, kun henki ei pihise. :P

   Poista

Pidäthän kommentoinnin asiallisena. Kiitos viestistäsi! :)