lauantai 16. tammikuuta 2016

Matkustushistoria

1) Playa del Ingles, Gran Canaria 1998. Lomailtiin perheen kesken. Olin kypsässä 11 vuoden iässä. En oikein muista kuin uimiset hotellin altaassa, mukaani raahaamat Spaissari-valokuvat, kameliajelun, jolle ei päästykään (siesta), rannan, simpukat, palaneen ihon, pingiksen peluun, ison kauppakeskuksen ja valtavat trampoliinit, iskän tekemässä ruokaa ja katukissat. Käytiin myös ajamassa automaattihevosilla! Eli senkus istut satulaan, eikä itse tarvitse tehdä mitään. Ja ihan oli oikeita hevosia. :P Tää oli siis ihan useamman tunnin reissu. Palmitos parkin eläintarhassa maksua vastaan sai itsensä kuvatuksi papukaijat sylissä, olalla, päässä... Olin yltä päältä täynnä merirosvon kullannuppuja.


2) Lontoo, Englanti 2003. Olin 16 ja mentiin siskon, äidin ja kummitädin kanssa. Poikettiin ainakin Harrodsilla ja Madame Tussauds’lla. Matkaoppaana bussissa oli erittäin homo suomalainen mukava poika. Hotellihuoneessa oli todella vilu, piti pyytää ylimääräinen peitto, ja silti sain flunssan. Kuvia tästä tai seuraavasta kohteesta ei ikävä kyllä ole, ne ovat porukoiden valokuva-albumeissa.

3) Teneriffa, Kanarian saaret, Gran Canaria 2/2004. Oltiin reissussa 19.2. ja ympäröivä viikko, iskän viiskymppisiä mentiin juhlistamaan oman ja sukulaisperheen voimin. Käveltiin paljon, jokainen takaisintulo hotellille oli ylämäkeä. Kiva maasto... Klubeilla kävin tasan kerran, ja sielläkin vanhempien kanssa semmoisen puolen tunnin ja yhden drinkin ajan, kun ne eivät antaneet mun mennä yksin. Olinhan vielä puoli vuotta vajaa täysi-ikäinen. Juhlapäivänä käytiin ulkona hienosti syömässä ja hotellillekin iskälle tuotiin skumppapullo henkilökunnan toimesta. Tuo oli tuommoinen aurinkoreissu, rantaa pitkin käveltiin pitkät matkat ja koluttiin jokainen turistikrääsäkauppa.

4) Malta, St. Julians 7/2004. Olin parina vuonna koittanut päästä EF:n kielimatkalle pariksi viikoksi, mutta kumpanakaan kertana juuri niitä retkiä ei järjestettykään, koska oli liian vähän porukkaa. Päätettiinkin sitten siskon kanssa kokeilla eri järjestäjää ja mentiin viikoksi Maltalle ilman sitä kielenoppimispuolta, en kyllä kuollaksenikaan muista järjestäjän nimeä. Heinäkuussa siis viikoksi reissuun. Ensimmäistä kertaa ilman vanhempia. Käytiin baareissa (mutta en juonut paria enempää yhtenäkään iltana), isolla älyttömän kuumalla rannalla eli Golden Bayllä, Vallettassa kaupunkimatkalla historiaa oppimassa, (siellä kuvattiin iso osa Gladiaattoria) ja laivamatkalla läheisellä Cominon saarella. Matkalta sain myös kaksi hyvää kaveria, joiden kanssa oltiinkin tiiviisti tekemisissä muutamat vuodet. Toisella heistä oli jopa yhdessä vaiheessa työnantaja kanssani ja treffattiin kahvitauoilla.


5) Hurghada, Egypti 11/2004. Syksyllä käytiin kauppiskurssin kanssa lomailemassa viikon verran. Eipä tuolla juuri mitään ihmeellistä ollut. Paljon souvenirpuljuja ja ahdistavia miehiä. Hyvät aamupalasafkat ja paljon auringonottoa, mutta eipä muuta. Hiukset on haalistuneet ruskeiksi pitkän värjäystauon ja auringon takia, koska opettaja sanoi, että mun kannattaa olla värjäämättä hiuksia niin räikeiksi (eli punaisiksi), ettei paikalliset kiinnitä liiaksi huomiota.


6) Alanya, Turkki  10/2006. Mentiin viikoksi silloisen kumppanin kanssa. Lomasta varmaan kertoo paljon se, että eniten tykkäsin aamuista, kun partsilla rauhassa syötiin omia aamupalojamme ja katseltiin kaupunkia lämpimässä ja turvassa. Mua ahdisti siellä kauheesti, satoi paljon ja paikalliset miehet oli niiiiin ällöttäviä. Mulla oli ongelmia jopa lähteä hotellihuoneesta pois, kun joka kerta respasta yksi äijä tuli ahdistelemaan ja kyselemään ja juttelemaan (ja myöhemmin se soittelikin meidän huoneeseen keskellä yötä). Kaupassa kauppiaat kävi ihan röyhkeesti iholle, enkä nyt tarkoita, että selästä vähän töni tuotteitaan kohden. Tämän ahdistuneisuuden takia ei käyty tutustamassa iltaelämään kuin kertaalleen. Rannoilla käytiin muutamaan otteeseen. En uskaltanut uimaan, kun jo säärien ollessa vedessä veinasi vesi viedä mennessään. Viimeisenä päivänä oli helpottunut olo. Päiväkirjaani lainaten: "Automaateissa täällä lukee "saat nakıt" ja paikallinen kuuluisuus on nimeltään hakkıpulu."


7) Lontoo, Englanti, 3/2008. Ensimmäinen varsinainen kaupunkiloma nähtävyyksineen! Pidennetty viikonloppu pääsiäisenä kaverin kanssa. Täynnä juhlimista ja kiertelyä. Camden market käytiin läpi monta kertaa (meidän hotelli oli Camdenin kaupunginosassa), Harrodsilla käytiin pikapikaa poikkeamassa, Hyde parkissa istuskeltiin ja omaan petiin päästiin pari kertaa vasta aamupala-aikaan, melkoista juhlaa. Aamupalat oli onneks sen verran tukevia, ettei morning afterit tuntuneet koskaan pahoilta. Aloiteltiin huoneessamme ja katsottiin putkeen Simpsoneita. Oxford streetiltä ei taidettu löytää mitään muuta jännää kuin levykauppa. Uusi tuttavuus vei meidät moneen eri rockbaariin, ei me itse semmosia oltaisi edes löydetty.


8) Berliini, Saksa 8/2008. Saman vuoden syksyllä edelleen saman kaverin kanssa lähdettiin viikoksi Berliiniin. Oli niin hauska Lontoonreissu, että alettiin heti suunnittelemaan tätä seuraavaa matkaa. X-tra-xin odotettu vaateliike oli suuri pettymys, mutta onneksi Darkwear jätti hymyn huuleen (ja rahat tiskiin). Viktoria park oli äkkisältään katsottuna mahtava, ei oikein ole nää Suomen puistot samaa luokkaa. K17 oli jättimäinen baari, jossa tanssiminen oli sitä, että hei mennään tohon lattialle ja moshataan. Pelkästään moshataan. Siinä paikoillaan seisoen. Kampaaja oli tarpeellinen ja kauhean halpa. Hmm, käytiin ainakin eläintarhassa ja Checkpoint Charliella. Pehvat levis syötyämme lähes päivittäen eksoottisesti Burger kingissä, jonne toivoimme kerran jopa taksikuskimme jättävän meidät baari-illan jälkeen.


Piti oikein pariin otteeseen tarkistaa, että enkö muka todellakaan käynyt tässä välissä kahteen vuoteen missään. En käynyt! Pöh!

9) Dublin, Irlanti 3/2011. Avopuolison kanssa ensimmäinen yhteinen loma. Matkattiin sopivasti St. Patrick’s dayksi. Yövyttiin vanhalla koulukaverillani ja nähtiin samaan aikaan reissulla olleita Suomikavereita. Perusjuttuja; Guinnessin tehdas, The Spire, St. Stephen’s greenin puisto, Molly Malone-patsas, sompaamista eestaas pitkin keskustaa, monet pikkupubit läpi. Reissun kääntöpuolena oli poikaystävän ukin poismeno viikkoa-paria aiemmin, jonka vuoksi Eetu osti uuden menolipun Suomeen ja lähti jo mua aiemmin osallistuakseen hautajaisiin. Alla oleva kuva hämää, eläessäni en ole kaljaa juonut muutamia hörpsyjä enempää. Kädessä Eetun tuoppi.


10) Rooma, Italia 6/2011. Kesäloman vika viikko, lähdettiin viideksi päivää pikkusiskon kanssa matkaan. Kulttuurireissu! Yhdessäkään baarissa en käynyt (ainoa ostettu alkoholi oli avokille tuliaiseksi), minä en shoppaillut (ostin itselleni vain ruoat sekä kyydit lentokentälle ja takas sekä muutamalle tuliaiset), aurinkoa ei palvottu (vaikka joka päivä oli tuskaiset reilu 30 asteen helteet ilman pilvenhattaraakaan), mutta jalat käveltiin puhki julkisiin turvautumatta ja nähtiin kaikki mitä pitikin ja ylikin: Colosseum, Palatinen kukkula, Pantheon, Piazza della Minerva, Konstantinuksen riemukaari, Piazza Navona, Totuuden suu, Espanjalaiset portaat, Pietarinkirkko, Pietarinaukio, Vatikaanin museot, Piazza del Quirinale, Fontana di Trevi etc… Olin juhannuksen vieton jälkeen tosin saanut flunssan, jonka tartutin tietenkin siskoonikin. Lääkkeiden voimalla jaksettiin siltikin loistavasti koko loma. Upea ja kaunis kaupunki, paljon nähtävää joka kulmassa ja hyvää ruokaa. Mitä nyt sellainen pieni epäkohta, että puolet väestöstä eli miehet taas olivat niitä, jotka ei tajua kerrasta, että ei kiitos.


11) Zürich, Sveitsi 4/2012. Lähdettiin avopuolison ja kahden kaverin kanssa reissuun. Paikaksi valikoitui lopulta Zürich siellä asuvan kaverin takia. Sivistyneesti poikettiin strippiklubissa ja Hootersissa ja hotellissakin oli suihkussa lasiseinät. Ei pitänyt mikään tissiloma olla. :') Käytiin me Uetlibergin näköalamestoilla, järviristeilyllä, Rheinfall-vesiputouksella ja kävellen seikkailtiin muutenkin pitkin kaupungin katuja ja tuon paikallisen toverin kanssa muutamassa baarissa. Ja poikettiin hänen työpaikallaankin häiritsemässä pariin otteeseen. Työpaikka oli Drinks of the world. Sieltä löytyi muun muassa Lapin kultaa! Reissutarinoita: päivä 1, päivä 2, päivä 3.12) Pariisi, Ranska 7/2013. Ehkä bestest loma ikinä. Mitä voi reissultaan muuta toivoa kuin maailman parasta seuraa, kauniita kesäpäiviä ja Disneylandin? Ensimmäinen päivä meni Disneylandissa, toinen Walt Disney Studiosin puolella. En voi sanoin kuvailla kuinka siistiä oli. Loput viisi päivää kierreltiin Pariisia. Aamupalaksi tuoreita leivonnaisia pienien kahviloiden terasseilla ja piknik Eiffel-tornin juuressa. Meille sanottiin, että viisi päivää on liian vähän nähdäkseen Pariisin, mutta me rustattiin jo ekana päivänä suurin osa must see-listasta. Loput päivät oltiinkin sitten rauhallisesti ja mentiin sinne mikä kuulosti kiinnostavalta. Nämä tuli nähtyä: Pere-Lachaisen hautausmaa, Louvre ulkopuolelta (ei lähdetty jonottamaan pelkästään Mona Lisan takia), Notre Dame, Sacre-Couerin basilikan laajalle avautuvat näköalat, Moulin rouge, Riemukaari, Eiffel-torni, lukkosillalta, katakombit, Luxembourgin puisto ja Pantheon. Omasta mielestäni oon tuona kesänä ollut hehkeimmilläni kuin koskaan muulloin, siksikin on mukava näitä kuvia katsoa. Olisi kyllä muutenkin. Postaukset löytyy seuraavanlaisesti: päivä 1 Disneyland, päivä 2 Walt Disney Studios, päivä 3 nähtävyysoverload, päivät 4-5, päivät 6-7. Koitin tehdä niistä mahdollisimman informatiiviset muille Pariisinreissua suunnitteleville.13) Reykjavik, Islanti 4/2014. Pääsiäisloma siskon kanssa. Suoraan lentokentältä Blue lagooniin lillumaan, aah! Reykjavikissa itsessään ei ollut paljoa nähtävää, vaikka tosi söpö ja värikäs pieni kaupunki olikin. Ehkä ainoa isompi mainittava asia siellä oli Hallgrímskirkja, korkealla kirkon tornissa käytiin katselemassa maisemia. Oltiin varattu Sagamatkojen kautta kokopäiväretki: päästiin ihastelemaan Geysirin kuumien lähteiden aluetta, Gullfossin vesiputousta ja Thingvellirin luonnonpuistoa. Toisena retkenä käytiin avomerellä bongaamassa valaita. Hui! Islantitekstejä löytyy seuraavien linkkien takaa: päivä 1, päivä 2, päivä 3.


14) Wien, Itävalta 5/2014. 33 tunnin pikavisiitti Wieniin. Ensimmäistä kertaa matkustin ihan yksin, huii! Paitsi, että menomatkalle osui kyllä yksi tuttu samaan koneeseen, takaisin matkasin seuralaisitta. Ensimmäisenä iltana juhlittiin kaverin polttareita, toisena päivänä tutustuin kaupunkiin. Juhlahumua TÄÄLLÄ.


15 Amsterdam, Hollanti 7/2015. Kesäloman extempore matka Amsterdamiin, tämäkin siskon kanssa. Piti mennä jo pääsiäisenä, mutta ehkäiltiin niin kauan, että lippujen hinta kaksinkertaistui. Ei lähdetty bilettämään eikä polttelemaan. Never huumejutut! Kannabis haisi about joka toisessa kadunkulmassa, jokaiseen vuorokaudenaikaan. Keskityimme itse kaupunkiin. Poikettiin van Gogh-museossa, Vondelparkissa, Bloemenmarkt-kukkatorilla, Anne Frank-museossa, Madame Tussaud'lla ja kanaaliajelulla. Osallistuttiin bussiretkellä, jossa käytiin Zaanse Schansin tuulimyllyjä ihmettelemässä, Volendamin kalastajakylässä, juustotehtaassa Markenin saarelle, jossa meille demonstroitiin puukenkien teko. Tuulimyllyt, juustot ja puukengät ✓ Toki piti Red light districtilläkin käydä, mutta turvallisesti kahden tunnin opastetulla kierroksella. Amsterdam-postaus löytyy TÄÄLTÄ.


16) Yhdysvallat 10/2015. Siskon kanssa kahden viikon reissussa New Yorkissa ja Los Angelesissa. Niin kaukana kotoa, niin kauan poissa kotoa! Alkaako nää nyt olla jo niin tuoreita, ettei kannata tehdä suurta numeroa? Joo, alkaa. New York-postaukset löydät TÄSTÄ ja TÄSTÄ, Los Angelesin TÄÄLTÄ.

17) Frankfurt, Saksa 11/2015. Avopuolison kanssa katsomassa vaihdossa olevaa kaveria ja videopelejä (Dotaa). Frankfurtin lisäksi käytiin pariin otteeseen Bad Homburgissa. Ei oltukaan Eetun kanssa oltu reiluun pariin vuoteen yhdessä ulkomailla. TÄÄLTÄ lisää.


18 ja 19) Tietysti olen myös sompaillut Virossa ja Ruotsissa, mutta ne on lähes jokaisen läpikäymiä, etten jaksa etsiä kaikkia päivimääriä ja kertoja, jolloin niissä on tullut käytyä. Norjassa piipahdin erään pääsiäisloman Kilpisjärven reissulla. Ai sitä ei lasketa, jos rajan ylitti ja autolla ajeli ja maisemia ihaili semmoiset parisenkymmentä minuuttia? Ei sitten. Täytyy mennä uudestaan. :P

Oon sen verran snobi reissaaja, että oon valmis maksamaan enemmän, jotta saan suoran lennon kohteeseen (tai ainakin mahdollisimman suoran), enkä suostu hostellihuoneeseen tuntemattomien kanssa tahi couchsurfaamaan. Tarvitsen oman yksinäisen tilan ilman muita (paitsi matkaseuralainen) tai muiden nurkissa pyörimistä. Hotelli saa olla vähän kämänen, kunhan se on suht keskeisellä alueella.

Katselin muutaman vuoden takaista toivelistaa: "Lähitulevaisuudessa haluan käydä näin Eurooppavoittoisesti ainakin Pariisissa ja Amsterdamissa. Myöhemmin elämässä sitten muu maailma. Yhdysvalloissa ihmettelemässä. Ja Uudessa-Seelannissa myös. Ja ja ja! Maailman ympäri." Jes, kolme neljästä kohdasta check! Kerron tässä nyt pienen salaisuuden: ajatuksissa on päästä ensi vuonna vähän pidemmälle matkalle, kohteena muun muassa tuo Uusi-Seelanti (Hobittila!).

Ps. Ei huhhuh tähän postaukseen meni ikä ja terveys. Kaikkien kuvien etsintä ja muokkaus, ajankohtien ja nähtävyyksien varmistelu ja nimet sekä tekstit päällä. Puuh! Siinä lepää. :P
----------------

Hello world! This is where I've been:

1) Playa del Ingles, Gran Canaria, 1998. With my family, I was 11.
2) London, England, 2003. With my sister, mom and aunt. I was 16.
3) Tenefire, Gran Canaria, 2/2014. With my family and some cousins. We celebrated my dad's 50th birthday.
4) Malta, St. Julians, 7/2014. First time abroad without parents. I traveled with my sister, but we were on a bigger guided groups of underage kids.
5) Hurghada, Egypt, 11/2014. We went with a class from business school.6) Alanya, Turkey, 10/2016. Went with my partner at that time. Was the most distressing week ever. The men were so rude and invasive I basically didn't want to leave the hotel room.
7) London, England, 3/2008. With a friend. Intense artying and seeing the city.
8) Berlin, Germany, 8/2008. With the same friend as above.
9) Dublin, Ireland, 3/2011. First trip with my boyfriend. Stayed at an old school friend's house, saw some other Finnish friends who were there at the same time as us (St. Patrick's day). Liked a llllot!
10) Rome, Italy 6/2011. With my sister. Walked plenty, sweatted plenty (every single day it was +30 c). Beautiful city, so much to see at every corner.
11) Zurich, Switzerland 4/2012. Went with boyfriend and two friends. We choosed Zurich because of a Swiss friend.
12) Paris, France 7/2013. Best trip I've ever had. Pretty summer days, the best company I could wish for and Disneyland! What's there not to like?
13) Reykjavik, Iceland 4/2014. Again with my sister. There was not much to see in Reykjavik though it was a super cute colourful little place. We went on a day trip to see Gullfoss-waterfall, Thingveller national park, Geysir and hot springs. And whalewatching, whee!
14) Vienna, Austria 5/2014. A 33 hours visit all by my own. First night we had a friend's bachelorette party, the second day I got to know a little bit of the city.
15) Amsterdam, Holland 7/2015. On a one week notice we decided to use some of our summer holidays in Amsterdam. This also with my little sister. And no, we did not smoke pot. Managed to stay away from drugs almost 30 years, not starting now.
16) New York and Los Angeles, The United States 10/2015. I had never been this far away from home or that long. This was all my sisters idea, she talked me into it. Glad she did.
17) Frankfurt, Germany 11/2016. Me and my boyfriend went too see a friend who was studying 2,5 months in Bad Homburg, but mostly Eetu wanted there because of the Dota tournament. :')
18 and 19) Of course I've also been to Sweden and Estonia, but so has almost every Finn and several times, so that's why I'm not even trying to remember when I visited those places the first time. Or the second. And so on.

I was watching a text I wrote four years ago. There I hoped to visit Paris and Amsterdam in the near future. I also wanted to go to the US. Yeees, I've managed to do stuff! The fourth place I mentioned was New Zealand (and Hobbiton!), but I can tell you a secret: we are thinking of maybe doing a longer holiday next year and one of the places we are planning to visit is New Zealand. But we'll see what happens. :)

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Thank you. :) The world is an amazing thing! ^^

   Poista
 2. Viime vuoden matkoissa on väärä vuosi suomenkielisessä tekstissä. Olet matkustanut jo etukäteen tänä vuonna. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, minähän melkoinen velho olen! :D Korjattu!

   Poista

Pidäthän kommentoinnin asiallisena. Kiitos viestistäsi! :)