maanantai 28. maaliskuuta 2016

Pääsiäisroadtrip 18.-27.3. osa 1/2 (Oslo, Hemsedal)

18.3. pe, laiva Tukholmaan: Lopetin työt 12.30, mulla oli vielä 1,5h plussaa koulutustilaisuudesta johtuen. Edellispäivänä olin pakannut ja nyt tauolla käynyt suihkussa. Vielä katsottiin loput kamat kasaan, syötiin ja pyöriteltiin hetki peukaloita. 13.30 lähdettiin käymään tankilla ja tarkistamassa renkaiden paineet, Prismassa ostamassa lotto ja Suomituliaisia Norjaan ja Subista evästä. Ajettiin Katajannokalle odottelemaan laivaan pääsyä ja kuunneltiin kämästä kaupunkiradiota. Passit ja varauksen tarkistanut nainen kyseli haluttaisiinko kympillä vaihtaa parisängylliseen hyttiin. Haluttiin. Köröteltiin seuraavaan paikkaan odottelemaan kunnes päästiin (ekoina!) ajamaan laivaan.

Hytti oli seiskakannalla. Asettauduttiin kodiksi, syötiin subia ja katsottiin True detectiveä kunnes laiva lähti, jolloin käytiin ulkona pyörähtämässä. Olin luvannut Eetulle nimpparipullakahvit, joten käytiin kahvilassa. Pullahommien jälkeen käytiin taxfreessä. Juuri syömäni kakkupalan jälkeen ei tehnyt mieli oikein mitään, ostin vain testimielessä mini-Oreoita


Oltiin hetki hytissä ja katsottiin telkkarista Kummeleita kunnes siirryttiin puoli kasin jälkeen Fun club-yökerhohässäkkään. Siellä oli joku musavisa menossa. Kasilta risteilyemäntä ilmoitti, että seuraavan tunnin aikana baarista ostetuista tuotteista sai arpalipukkeen ja ysin jälkeen arvottaisiin minisviitti, aamiaiset ja kuohuvaa. Ostin mehun, pakko voittaa! Kuunneltiin aikamme jotain ruotsalaista koveribändiä, käytiin uudestaan taxfreessä ostamassa vettä Eetulle ja ysiltä oltiin takaisin Fun clubissa. Siellä alkoi jonkinnäköinen hirvittävä welcome show noloine ristely emäntineen ja -isäntineen ja synttärisankarineen ja tanssivine Ville Vikingeineen ja mitä kaikkea... Eikä tullut arpavoittoakaan.  Katsottiin vielä hetki jotainhämmentävää tanssi- ja musiikkiesitystä ja palattiin hyttiin. Katsottiin toinen True detective-jakso ja 22.30 kävin nukkumaan. Eetu vielä pyörähti yöelämässä.


19.3. la, ajo Tukholmasta Osloon ja kaupunkiin tutustumista, oopperatalo, tuomiokirkko: Herätys oli 7.30 ja kasin jälkeen mentiin meriaamiaiselle. Katseltiin hytissä piirrettyjä ja odoteltiin laivan saapumista Tukholmaan. Pakattiin kamat, hain nopeesti taxfreestä Lakrisalia kesäksi, jolloin tuli kuulutus, että autoilijat voivat siirtyä autokannelle. About 10.10 Ruotsin aikaa päästiin laivasta ulos (joku nolo pappa oli juuri lähtenyt ennen ulosmenoa takaisin laivaan ja tukki toisen autoletkan) ja lähdettiin ajamaan kohti Osloa.

~500 km ja 6 h meni pääkaupungista toiseen siirtymisessä. Kerran pysähdyttiin vessatauolle, muutoin kuunneltiin levyjä ja radiota ja leikittiin henkilön arvausta kysymyksin ja kyllä/ei-vastauksin. "Ei näyttele, eikä juonna, on tv-sarjassa, mitä se siellä oikein sit tekee... Eikä ole komea..." Eetulla oli vaikeuksia arvata Vesa Keskistä. Eetu ajoi koko matkan ja aika meni näppärästi.


Hotelli oli halvin löytämäni, keskustan ulkopuolella, eikä kovin ihmeelliseltä netissä näyttänyt, mutta huone oli oikein pätevä. Eetu kävi suihkussa, jonka jälkeen käytiin käyttämässä aulassa wifiä ja tutkimassa julkista liikennettä. Huoneesta vielä vähän lisää vaatetta ylle ja menoksi. Lämpötilahan tuolla oli kympin paremmalla puolella, mutta iltaisin viileni huomattavasti.


Etsittiin spora ja kysyttiin lippuapua. Lopulta löydettii sellainen metrolinjan vierestä. Ostettiin päiväliput ja otettiin metro keskustaan. Noustiin kävelykadulle ja ensimmäisenä eteen tuli Body Shop, josta koitettiin etsiä Hemsedalissa asuvan kaverin toivomia asioita, muttei löytynyt. Etsittiin tuomiokirkko ja vähän kiertoteitä myöten oopperatalo. Oltiin matkalla nähty TGI Fridays, joka tuli vastaan sata kertaa Nykissä, mutta jossa en ollut käynyt, joten käytiin siellä syömässä. Mulle burgeri, Eetulle ribsit. Erittäin nomnom. Ihan hyvän aikaa siellä meni, varmaan pari tuntia.Piti kävellä kävelykatu kokonaisuudessaan takaspäin, mutta ymnmyrkäisinä otettiin vaan metro ravintolan vierestä. Kyllä meidän pysäkiltä sitten vielä käveli hotellille kymmenisen minuuttia, siinä oli ihan tarpeeksi liikuntaa. Kello 22.30 aikoihin kävin nukkumaan Eetun raahatessa nojatuolin ulko-oven eteen, koska siinä oli parempi netti. Mulla on reissuissa aina päiväkirjavihko mukana, ei tartte muistin varaan jättää, kun myöhemmin tännekin kirjoittelee.


20.3. su, Viikinkilaivamuseo, Emanuel Vigeland mausoleum, Vigelandin puisto: Aamulla kävin suihkussa ja mentiin aamupalalle. Vähän semmoinen leirityyppinen tarjonta ja tilat, mutta tarpeeksi kaikkea kuitenkin. Olihan hotelli kuitenkin halpa ja plussaa ilmaisesta parkkiksesta, wifistä ja aamupalan hintaan kuuluvuudesta. Tultiin vielä huoneen kautta ja lähdettiin autolla viikinkilaivamuseolle. Oltiin tutkittu, että se ja toinen nähtävyys on melko syrjässä, joten autolla päästään paremmin. Oltiin museolla heti sen auetessa klo 10.00. 80 kruunulla nähtiin kolme noin 1200 vuotta vanhaa laivaa, kahden naisen luiden jäänteet ja paljon pientä tavaraa laivoista.

Viikinkilaivamuseon kierrettyämme jatkettiin matkaa Emanuel Vigelandin mausoleumille, jota kaverit oli meille lämpimästi ja ns. täpöö suosittelleet ja joka on auki vain sunnuntaisin klo 12-16. Oltiin tuntia aikaisemmin paikalla ja käytettiin ylimääräinen aikamme tekemällä pieni  lenkki. Mausoleumi oli kuumottava paikka jo ulkopäinkin, mutta kun päästiin sisään (saatiin ohjeet pistää kännykkä äänettömälle, olla ottamatta kuvia ja kenkiin piti laittaa suojat) ja hobitin kokoinen ovi paukahti takana kiinni, olin varma, etten ikinä enää näe päivänvaloa. Tyhjä sali, seinät ja katto täynnä kuumottavia alastomia maalauksia, tissejä ja peniksiä ihan tarpeeksi yhdelle elämälle. Paikassa haisi oudolta, akustiikka oli pelottava, valot oli niin himmeän hämärät, ettei eteensä nähnyt. Hui. Täältä lisäinfoa ja kuvaa.Tultiin kipaisemaan hotellille, Eetu piti kahvitauon ja lähdettiin takaisin ihmisten ilmoille. Jätettiin tällä kertaa auto hotellille, käveltiin metroasemalle ja jäätiin paikassa X pois, ostetiin eväsleivät, vaihdettiin sporaan ja mentiin Vigelandin puistoon. Tuhottiin ensin eväät puistonpenkillä ja lähdettiin tutkimaan veistoksia. Tärkein oli mies, joka heittää lapset helvettiin. Käytiin katsomassa isoin teos kaiken keskellä, 120 ihmisestä koostuva korkea läjä ja takaisinpäin kävellessä naurettiin kiukuttelevalle lapselle, joka taitaa olla puiston kuuluisin patsas. Vigelandin puisto on muutenkin Oslon kuuluisimpia nähtävyyksiä. Siellä on reilu parisataa Gustav Vigelandin tekemää patsasta. Melkoinen elämäntyö.

Kun reissua suunnitellessa kyselin Eetulta haluaisiko se käydä tuolla puistossa, oli reaktio tämä:
"Oi! Oijoi!
Siellä on se jätkä joka heittää lapset helvettiin : D
JOOO!
Vähänkö siistii
Olen niin innoissani"

"I believe the children are our future. Unless we stop them now!" - Homer Simpson


Otettiin spora keskustaan, siellä kuulin ensimmäistä kertaa Suomesta lähdön jälkeen suomea. Oltiin hetki kävelykadulla, mutta sunnuntaisin ei olekaan Norjassa oikein mikään auki. Lähdettiin etsimään kaverin suosittelemaa pienpanimoa, mutta sekin oli kiinni. Jatkettiin sporalla lähemmäs hotellia, haettiin eksoottisesti kebut mukaan, koska ei löydetty auki olevaa ruokakauppaa, ja mentiin hotellille syömään ja tuijottamaan telkkaria. Oltiin ihan naatteja, eikä kello ollut kuin vasta 18. Eetu katseli Dotaa ja minä taisin hetkeksi torkahtaa. Virkistäydyin, kun kävin pesemässä meikit pois, joten pakkasin matkalaukun valmiiksi ja katsottiin jakso True detectiveä.

21.3. ma, siirtyminen Hemsedaliin, paikkoihin tutustumista ja kavereiden näkemistä: Heräsin seiskalta, herätys oli 7.30. Laitoin itseni ja kamat valmiiksi, pätkivällä netillä koitin ihmetellä uutisia ja fb:tä ja odottelin Eetun heräämistä. Käytiin aamupalalla, hengattiin vielä huoneessa, heitettiin kamat autoon, suoritettiin check-out ja käytiin Storo Storsenter-ostoskeskuksessa heti sen avauduttua klo 10. Oltiin päätetty saada hankittua kaverille ne Body Shop-jutut. Samalla otettiin kaupasta evästä. Tästä lähdettiin ajamaan kohti Hemsedalia.

Varsinaisella ajomatkalla ihastelin koko ajan ympärille ilmestyviä vuoria ja tuntureita ja kuunneltiin mukaan ottamaani Kiuasta, jota en muistanut niin hirmu hyväksi. Matkalla melkein käytiin katsomassa kraaterinähtävyyttä, ajettiin 3 km sen luokse, mutta koska loppumatka oli metsässä rämpimistä, käännyttiin takaisin.

200 kilometriä ja 2,5 tuntia myöhemmin eli 13.40 saavuttiin Hemsedaliin. Koska hotellin check-in oli vasta klo 17, mentiin ensin Santulle kylään. Siskonsa ei ollut paikalla, hän oli joutunut ylimääräiseen työvuoroon. Siellä aikamme jutskailtiin kunnes heitettiin Santtukin samaan mestaan eli ravintola Skarsnuteniin töihin. Ravintola oli 1000 metrin korkeudessa rinteiden vieressä ja se oli Hemsedalin fancyin ruokapaikka.Ajettiin takaisin alas, käytiin kaupassa ja jo neljän jälkeen päästiin hotellille. Kaikki oli kivasti vierekkäin: kauppaan oli tuskin paria sataa metriä, kavereille 1 km, 2 km rinteeseen, huoltsikka oli tien toisella puolella.

Oltiin juuri aikomassa liikkua kohti ruokapaikkoja, kun töistä vapautuneelta Sohvilta tuli viestiä. 20 min päästä treffattiin hotellin aulassa ja hänen suosituksestaan mentiin hotellin kanssa samassa rakennuksessa sijainneeseen tapasravintola Champagneriaan, joka on muutenkin noiden kantispaikka. Siellä meni reilu pari tuntia, en ollut ennen ollut tapasravintolassa ja everything was excellent. Tehtiin toimintasuunnitelma seuraavalle päivälle (Sohvia päivällä, Santtua illalla) ja lähdettiin "koteihimme". Oli jo ihan ilta, eikä enää poistuttu mihinkään suuntaan hotellilta.22.3. ti, laskettelua, iltaelämää ja rentoutumista jacuzzissa: Hotellin aamupala oli superjee. Vohveleita, croissantteja ja Nutellaa. No okei, leipää myös ja monta kuppia appelsiinimehua. Vaihdettiin laskutteluvermeet ylle, haettiin Sohvi klo 10 ja suunnattiin laskettelukeskukseen jännäämään löytyykö mun pohkeille sopivia monoja. Löytyi! Ekaa kertaa pääsin käyttämään semmoista istuttavaa ja korkealla menevää hissiä. Mäen laskeminen olikin yllättävän rankkaa puuhaa, paino oli koko ajan jommalla kummalla jalalla ja reidet oli heti ihan velliä. Ja mäet sen kuin jatkoi jatkumistaan, loppua ei näkynyt. Muuten kyllä oli hyvin laskemisen salat muistissa. Huilattiin välillä Skigardenin ulkotuoleilla. Laskin vain pari kertaa, otin maisemakuvia ja kahdentoista jälkeen jätin Sohvin ja Eetun laskemaan ja läksin palauttamaan kamoja ja menin hotellille.

Ehdin hetken huilata ja soitella äidille kuulumisia, kun Eetu soitti, että olivat laskeneet keskustaan asti tulleen mäen (6 km) ja ovat nyt hotellin pihalla. Eetu lähti suihkuun, minä heitin Sohvin kotiin, tulin myös itse käymään suihkussa hotellilla ja pistämässä kamat kasaan iltapäivää varten kasaan.Haettiin Sohvin puolen tunnin päästä ja ajettiin Skigardenille syömään, mutta se olikin niin tukossa, että vaihdettiin siskosten työpaikalle. Eetu ja Sohvi otti grillibuffetin, minä pizza parman. Sohvilla alkoi työt ja me käytiin palauttamassa Eetun välineet vuokraamoon ja palattiin ravintolaan odottamaan, että Santtu pääsee töistä. Se tuli noutamaan meitä, että nyt sinne jacuzziin rentoutumaan. Santtu oli kysellyt kiinnostaisko meitä tällainen aktiviteetti, oi kyllä! Eli saunan kautta ulkoporeammeeseen sinne 1km korkeuteen. Ei paha. Upeet maisemat ja vähän juotavaa käteen, ai että. Siel me rypistyttiin puolisentoista tuntia ja otettiin selfieitä.Rentouduttuamme käytiin kaupassa, heitettiin Santtu kotiin, pesin hotellilla hiukset, käytiin hotellilla vaihtamassa vaatteet ja otin meikit mukaan ja mentiin Santulle. Siellä syötiin ja nuo otti muutamat kaljat. Noukittiin kyytiin pari Santun kaveria, iranilainen ja ranskalainen, (meillähän oli takapenkit lappeellaan ja patja siellä, joten kaikki ylimääräiset sai loikoilla siellä ja poistua/saapua takaluukun kautta) ja mentiin hiihtokeskuksen lähellä olevaan baariin, josta jo kuitenkin yksien jälkeen vaihdettiin takaisin keskustaan siihen hotellin viereiseen tapaspaikkaan. Jaksoin olla myöhään liikenteessä, puolilta öin kömmin hotelliin nukkumaan. Eetu tuli kahdelta, silloin paikalliset juottolat meni jo kiinni.

Reissusta tuli niin paljon tekstiä ja kuvia, että näin parhaaksi jakaa kahteen osaan. Toivottavasti jaksoitte lukea tai tykkäsitte edes katsella kivoja kuvia! :P
------

Sorry guys, I won't be translating all this text, even in Finnish it took me ages to write all that down. But the main points goes as follows: March 18th me and my boyfriend left for an extended Easter holiday. We took a boat to Stockholm, Sweden from where we drove ~500 km to Oslo, Norway. We stayed there for two nights and went to see the opera house, a cathedral, a viking ship museum and Vigeland park. Last Monday we continued our trip and drove to Hemsedal, two of our friends are working here this season. We skied, relaxed in a jacuzzi and just admired the views. That was the first half of the trip, still five more days to come!

2 kommenttia:

 1. Ihanat maisemat! Olet muuten tosi luonnonkaunis. :) Itsekin haluaisin kovasti käydä Norjassa.. Mieluiten pohjoisessa. Pääsisi hyödyntämään lumilautaakin, se on lojunut varastossa tyhjän panttina vuosikaudet.

  Ps. Nyt tekee sitten mieli Subiakin, kun mainitsit siitä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Awws kiitos. ^^ Tuo oli mun eka reissu Norjaan, enkä Ruotsissakaan ollut Tukholman ulkopuolella ennen käynyt. Kävin laskettelemassa viime vuonna kerran, mutta muuten olikin ollut vähintään 15 vuoden tauko.

   Poista

Pidäthän kommentoinnin asiallisena. Kiitos viestistäsi! :)