sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Ysärilapsi

Perjantain missio oli ysäri-inventaari porukoiden luona. Sain kutsun 90's-teemaisiin juhliin ensi kuulle ja tätä silmällä pitäen päätin lähteä tutkimaan mun ja siskon vanhaa pientä vaatehuoneen kokoista, mutta lattiasta kattoon täyteen ahdattua varastohuonetta. Piti tehdä vain nopeahko piipahdus, mutta päädyinkin siivoamaan kaappeja kolmatta tuntia. Kävin Nummelassa kaverilla, jota en ollut pariin vuoteen nähnyt ja annoin hänen 6-vuotiaalle tyttärelleen ison Ikea-säkillisen leluja ja pelejä. Turha heittää hyvää tavaraa hukkaan ja taisi ihan oikeaan osoitteeseen mennä: myöhemmin tuli viestiä, että "meil on koko aamu järjestelty ja ihailtu uusia leluja ja hoettu "se sun kaveri oli kyl niin kiva!" :) Toki siivousurakan jäljiltä sitä kämästä tavaraa meni kyllä roskiin auton takaluukullisen verran ja toisen luukullisen kävin heittämässä kotimatkalla kierrätyskeskukseen. Ja uskomaton määrä jäi vielä varastoonkin. Esimerkiksi kaikkia vanhoja barbeja en raaskinnut antaa pois, en myöskään ala-asteella tekemääni kanteletta, muutamaa pehmolelua, enkä Spaissarikamoja. Tunnesiteitä, mutta ei elämän kannalta mitään kriittistä.

Mutta ei ollut turha reissu! Kotiin toin mun joskus 16-vuotiaana hankkimani TSH-lautapelin, joka oli niin pitkä ja monimutkainen, etten saanut kuin pari kertaa sitä jonkun pelaamaan kanssani, Aikakoneen kasetin, My little pony-kirjan, Spice girls-kaulakorun, Yak bakin, teltan, jota en muista käyttäneeni kuin kerran ala-asteella seurakunnan leirillä ja lainasin parit siskon vanhat läskipohjakengät. Eli tuleviin ysäribileisiin löytyi pari juttua ja muutenkin kivaa hyödyllistä ja ei-niin-hyödyllistä tavaraa.


Olisin tuon alla näkyvän barbin auton ja hevostrailerinkin antanut pois, mutta porukat ei suostuneet. On se nyt kumma, kun ei saa omista tavaroistaan päättää melkein kolmekymppisenäkään. :D "Säästetään nyt, kun on tähänkin asti säästetty." Menee kuulemma siskon tuleville lapsille. Luulen, että sillä on lapsenhankintasuunnitelmat yhtä kaukaiset ja/tai olemattomat kuin itselläkin, mutta toivossa on vissiin äidin hyvä elää.

Mulle ysäri oli Spaissareita, Aikakonetta ja muuta ihanaa nostalgista vieläkin täysin kuunneltavaa ysärimusaa, läskipohjakenkiä, Prätkähiiriä, barbeja, joista pidin lapseksi luonnottoman hyvää huolta, pleikkarin ja Nintendon tahkomista (etenkin Mariota, Tekkeniä, Mortal Kombatia, Donkey Kongia...), laskettelua, rullaluistelua, uimista niin uimahallissa kuin mökilläkin, lautapelejä, tamagotcheja, majojen rakentamista, puihin kiipeilyä, Disney'tä, Jyrkiä ja musavideoiden nauhoittamista VHS:lle ja biisien tallentamista radiosta kaseteille, trampoliinilla hyppimistä, yökyläilyä parhaan kaverin luona, kesälomien viettämistä mökillä...

Mitä teille tulee ysäristä mieleen? Krepattua tukkaa, olkatoppauksia, vyölaukkuja? Mitä teidän ysäri sisälsi? Veikö sydämen mennessään Take that, Nsync, DiCaprio, Nirvana vai Britney Spears?


I got an invitation to a 90's themed party next month. That in mind I went to my parents' place to see what crucial stuff I had left behind. I ended up cleaning the closet for almost three hours. I took a big bag of old games and toys to a friend's 6 year old daughter, huge amount of stuff went to the trash and I shoved the car's tailgate full of stuff to took to the recycling centre.

And still a big pile of old stuff remained because of emotional bond. For example I didn't have the heart to throw away (not yet) my old Spice girls collection, or a Finnish zither I made at elementary school, or this huge one meter long teddy bear I got at my first birthday. Things like that.

But I brought stuff home too! Some for the party next month, some for them being too cool to leave behind: platform shoes, Spice Girls-necklace, Yak bak-voice recorder, Lord of the Rings-board game, My little pony-book and a tent I don't remember using but once at this camp when I was about ten.

I would of given that barbi's car and horse trailer away too, but my parents didn't let me. I'm this close to turning 30 and they don't let my decide what I do with my own stuff. Okay... :P "We have stored it this long so..." She said they will give it to my sisters (non-existing) kids. Good luck with that. :')

My 90's was Spice Girls and other still totally worth listening to nostalgic music, platform shoes, Biker mice from Mars, barbies that as a kid I took unnaturally good care of, playing Nintendo and Play Station (Tekken and Super Mario Bros were my favourites), downhill skiing, roller skating, Jyrki (kind of a Finnish MTV when it had only music related stuff in it), board games, tamagotchis, recording music videos on VHS and songs from the radio to cassettes, jumping on trampoline, having sleepovers with my best friend, spending summer holidays at the summer cabin etc.

6 kommenttia:

 1. Mulla oli päiväkodin kuvauksissa about 5-6 vuotiaana aina krepattu tukka :D
  Leikin useimmiten barbeilla, poneilla ja TROLLEILLA. Mulla oli oikee trollitalo. Walkmanin kasettisoitin tietenkin ja pleikkari. Sääli et joku pyromaani poltti meidän verkkokellarin ja kaikki mun lapsuuden ajan barbit ja edellä mainitut palo :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan mulla trollejakin! Isoja ja pieniä ja niitä, jotka sai tungettua kynän päähän. Höh, joku kakkapylly ollut tulentekovälineiden kanssa liikenteessä. :<

   Poista
 2. Kreppirauta oli kova sana ja tykkäsin sillä rääkätä hiuksia, vyölaukkukin tuli joskus ekalla luokalla omistettua, olkatoppauksia muistan että oli joskus vaatteissa ja revein ne aina pois, mutta se taisi olla lähempänä kasaria. Ysäri, hienoa aikaa ja mitä muotivirtauksia oli mm. napapaidat, läskipohjakengät joilla toki piti hyppiä hyppynarua xD mascara hiusvärit, pienet reput, maiharit ja camohousut. Kreppiraudan kaivoin tuossa just esille viime visiitillä, kun porukoilla kävin ;) DiCaprio paidan toki omistin silloin kun Titanic tuli, Xl5 oli kova juttu ja Marilyn Manson ja Him vähän myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyppynaruakin kovempi juttu oli jossain vaiheessa twist-naru! Olin niin Aikakoneen lumoissa, ettei XL5 ollut mulle mitään, ja niin Spice Girlsin lumoissa, etten ihaillut DiCapriota. Koulussa tehtiin vaihtiksia muiden tyttöjen kanssa niin, että ne vaihtoi mun kanssa Spaissarilehtileikkeensä kaikkiin Leonardo-kuviin ja -juttuihin mitkä olin löytänyt. Kaikki olivat tyytyväisiä. :P

   Poista
 3. Meikäläisen barbit kirjaimellisesti homehtui, kun äiskä laittoi ne meidän ulkokellariin, jossa oli vähän kosteusvauriota x)) My Little Ponyt taas annoin niitä keräilevälle kaverille, mikä kaduttaa hieman jälkeenpäin ajateltuna, olisi voinut itsekin pitää.

  Just kaivoin vanhan Walkmanin esiin, kun Juhakin julkaisi uutta tuontantoa kasettina :'D Kreppirauta on myös tallessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari My little ponyakin mulla oli, ei tosin ole mitään tietoa minne ne on kadonneet. Niiden lisäksi myös kreppirauta on kadoksissa, goddamned. :D

   Poista

Pidäthän kommentoinnin asiallisena. Kiitos viestistäsi! :)