sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Museum of broken relationships

"Mitä tehdä muistoille, joita ei halua säilyttää mutta joita ei osaa heittää poiskaan? Yksi ratkaisu on kansainvälisesti tunnustettu Museum of Broken Relationships, jonka toukokuussa 2016 avautuva uusi Helsingin kaupunginmuseo ensi töikseen tuo Suomeen."

Pysyvä museo sijaitsee Kroatiassa, siellä laajassa kokoelmassa on esineitä ympäri maailmaa. Osa kokoelmasta on esillä Helsingissä, jonne haettiin alkuvuodesta myös helsinkiläisten tarinoita. Museo on esillä 13.5.–11.9.2016 ja se on ilmainen.


Mulla näytti viikonloppu ihan tyhjää, joten kysyin lähtisikö kaveri seuraksi tutkimaan erotarinoita ja -esineitä. Puoli viideltä perjantaina, museon ja näyttelyn ollessa avattuna vasta viikon, porukkaa oli ihan siedettävä määrä paikalla, mutta pikkuhiljaa sitä tuli lisää. Keski-ikä oli 20-30 vuotta eli näyttely veti kivasti nuoria museoon. Esimerkiksi mua ei kiinnosta ollenkaan joku tekotaiteellisten tilateosten tai taulujen tuijottaminen, tämä oli enemmän mun juttu. Viimeksi tarpeeksi mielenkiintoinen näyttely oli vuosi takaperin Kiasmassa, jolloin kävin tutustumassa Robert Mapplethorpen elämästä kertovaan näyttelyyn.

Esineiden vieressä oli tarinat englanniksi, mutta kätevämpää oli ottaa suomen- tai ruotsinkielinen läpyskä ja lukea tarinat sieltä. Ei tarvinnut seistä niska vääränä esineiden luona blokaten näkymiä samalla kaikilta muilta. Minä vanhana superlukijana ja suorittajana oli kiertänyt museon vajaassa tunnissa, melkein toisen samanmoisen odotin kaveria, joka eri tavalla keskittyi ja koitti sisäistää tarinat. Viereinen tila oli mukava levähdysalue penkkeineen, säkkituoleineen ja keinuineen. Luin siellä odotellessa vieraskirjaa, jätin siihen omat terveiseni, lepuuttelin säkkituolissa selkääni ja ummistin silmäni.


Lähtiessämme pois museosta törmättiin kaveriin, joka oli sinne juuri menossa. Me käytiin vielä Morrison'sissa syömässä, kun kerta oli Syö!-viikot menossa.

Tämä oli kiva, suosittelen! Kiva = surullinen, traaginen, tyly, vähäsen ahdistava, mutta mielenkiintoinen. Mua eritoten ahdisti ajatus siitä, kuinka ei koskaan voi tietää mitä toinen ajattelee. Itse voi olla vaikka kuinka rakastunut monenkin vuoden jälkeen ja varma siitä, ettei koskaan eroaisi, kun toiselta voi jo olla rakkaus loppumassa. Oli tarinoita, jotka loppuivat rakkauden loppumiseen, mutta myös tosi tylyjä pettämisjuttuja ja traagisia kuolemia.


"Museum of broken relationships" opened last week in Helsinki city museum. It's free and it's open until 11.9.2016. It contains items and stories from ended relationships all around the world. They gathered items from Helsinki area too and got so many that they could put only half in display. The actual museum instead of this circumforaneous one is located in Croatia where all the items will go at the end.

I had absolutely nothing planned this weekend so I asked a friend if she wanted to come with me to visit the exhibition. I really liked it, so nice wow! Nice = sad, tragic, harsh, a little bit distressing, but interesting.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidäthän kommentoinnin asiallisena. Kiitos viestistäsi! :)