perjantai 10. kesäkuuta 2016

Askolan hiidenkirnut

Näin asian internetissä ja lisäsin sen kesän bucket listiin. Kaveri oli käynyt Askolan hiidenkirnuilla ja lisäsi siitä kuvan facebookiin. Määkin tahdon! Kysyin Eetulta veiskö se mut sinne kesällä. Ei niin, että mun sinne meneminen olisi hänestä kiinni ollut - olen aikuinen autoileva itsenäinen ihminen! :P Eetu tosin kertoi tuolla joskus aikoinaan olleensakin - hänen äitinsä oli hänet tuonne joskus vienyt.Hiidenkirnualueella on 20 kirnua, eikä Suomesta ole löytynyt toista noin isoa esiintymää. Alue löydettiin 1950-luvulla ja 1960-luvulla kirnut puhdistettiin maa-aineista ja alue avattiin yleisölle 1965. Isoin kirnu on 10,3 metriä syvä ja 4,2 leveä, eikä se edes ole Suomen suurin, vaikkakin isoimmasta päästä.Meiltä ajoi semmoinen tunti Askolaan. Tien varressa oli pysäköintialue, josta kirnuille oli matkaa 500 metriä. Tehtiin koukkaus, eikä menty suoraan kirnualueelle - nauhoin merkitty maisemareitti kiersi 300 metriä. Hyvää matkaa ennen kirnualuetta tuli vastaan hiidenkivi, kyltti vieressä kertoi seuraavaa: "Minä olen HIIDENKIVI ja valvon hiidenkirnualuetta. Kuvani on myös Askolan hiidenkirnualueen tunnus." Noin miljoonaa hyttystä lukuun ottamatta paikalla ei ollut ketään. Ei pystynyt hetkeäkään olemaan aloillaan, ellei halunnut tulla syödyksi. Etsittiin alueelta kätkö ja koitin mahdollisimman siististi lokikirjaan laittaa nimimerkit samalla ympyrää kävellen. Ainakin saatiin rauhassa olla, pällistellä ja leikkiä. :)

"A rocky slope in Askola named Kirnukallio features a set of cylindrical glacial potholes. Twenty in all, they were ground into the bedrock face after the last ice age. This is the most extensive geological find of its kind in Finland to date. The largest of the Askola potholes has a diameter of 4,2 m and is no less than 10,3 m deep." http://www.hiidenkirnut.fi/

I saw a thing in the internet and I wanted to see it irl. So I did! Holes in the ground and mosquitos in the air, that's what my day was made of.

6 kommenttia:

 1. En tajua miksen ole tuollakaan aiemmin käynyt! Heti päätyi listalle, kiitos vinkkauksesta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, hyvä hienoa, olen hyöldyllinen. :D En ollut koskaan kuullutkaan koko paikasta, on tuosta somesta siis jotakin hyötyä. :)

   Poista
 2. Lohjallakin on hiidenkirnuja! Talvian hiidenkirnuista isoin on kylläkin vaan 3m levee ja 5m syvä.
  Ja luola! Karkalin luonnonpuistossa (Lohjan ja Sammatin välissä) on Torholan luola, mikä on Suomen suurin jääkauden aikainen luola, joku 30m pitkä ja 10m korkea.
  Kummassakaan en o käyny. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuta ja luolaa ja kirnuja, kaikkee löytyy! Pitääkin sit varmaan kaikki siihen meidän Lohjapäivään yhdistää.

   Poista
 3. Oi vitsit, sähän olit ihan mun naapurissa täällä landella! :D
  Noi on varmaan ainut siisti juttu mikä täältä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muistanutkaan, että oot sieltä kotoisin! Mulla on aiemmin ollut vaan yksi Askolakokemus ja sekin reilu 10 vuoden takaa kaverin bileistä. :P

   Poista

Pidäthän kommentoinnin asiallisena. Kiitos viestistäsi! :)