tiistai 18. lokakuuta 2016

Helsinki turistin silmin

Pidin turistipäivän viime sunnuntaina, katselin Helsinkiä toisella tapaa - kartan ja kameran takaa. Aamupäiväst kamera valmiuteen, lämmintä ylle ja lähtö turistikierrokselle klo 11. Ensimmäisen tunnin kiertelin keskenäni:

Rautatieasema, Rautatientori, Kansallisteatteri (kahdesti olen tuolla käynyt, näytelmät olivat Homo! ja Frankenstein), Ateneum (kerran kaksi olen käynyt, harvemmin on mitään kiinnostavaa, taulujen tuijottaminen on aika boring), ostoskatu Aleksanterinkatu, Senaatintori, Tuomiokirkko. Täytyy sanoa, että Tuomiokirkko on kyllä näyttävä. Siinäpä seisoa möllöttää. Sisällä olen käynyt vuosia takaperin sukulaistytön häissä.

Tässä välissä kävin hakemassa Helsingin matkailutoimistosta kartan, pitäähän sitä rekvisiitat olla kunnossa. Ja jatkuu: Helsingin kaupungintalo, Kauppatori, Presidentinlinna, Uspenskin katedraali. Tällä tavalla orientoituneena huomasin, että oho, onpa oikeita turisteja paljon liikkeellä! Ihan yhtälailla oli monen monta muutakin henkilö kuvaamassa nähtävyyksiä. Kauppatori on aika ruman ja karun näköinen ilman mitään. Tai oli siellä autoja parkissa. Presidentinlinnaa ei oltu merkitty turistikarttaan. Uspenskin katedraali on se toinen Helsingin näyttävä rakennus Tuomiokirkon lisäksi.


Klo 12 meillä oli Eetun kanssa treffit Kauppatorilla. Se ei ollut ollut edellisyötä kotona, siksi tällainen järjestely. Olin ajatellut käydä Katajannokan maailmanpyörässä, jotta saisi kivoja kuvia vähän korkeammalta, mutta 12e siitä lystistä oli vähän liian tyyristä. Seuraavia kohteita: Havis Amanda, Esplanadin puisto, taas Aleksanterinkatu, Kolmen sepän patsas. Mä en tiennyt aiemmin missä Havis Amanda sijaitsee, vaikka tiesinkin, että vappuna on sen lakitus ja jossain tällä suunnin sen pitäis olla. Eetu sen sijaan ei tiennyt, että Aleksanterinkatu on shoppailukatu. Espassa oli nättejä syksyn värejä. Harvemmin sielläkään tulee käytyä, joskus nuorempana nippanappa täysi-ikäisenä pariin kertaan tuli siellä istuttua siiderillä.
Piti mennä Hotelli Torniin ihastelemaan maisemia ylhäältä käsin, mutta se aukesikin vasta klo 14. Höh. Jatkettiin Vanhaan kirkkopuistoon aka Ruttopuistoon. Niille, jotka eivät tiedä tämän söpön lempinimen tarinaa: alueelle haudattiin vuoden 1710 ruttoepidemiaan kuolleita reilu 1100. Hautausmaana alue toimi 130 vuotta ja sinne haudattiin yli 10 000 vainajaa. Vuonna 1829 alue muutettiin puistoksi. Harvoin tulee ajateltua paikkaa entisenä hautausmaana muutamista kymmenistä hautakivistä huolimatta, vaikka joka kesä Ruttiksessa tuleekin hengattua.Käytiin Levykauppa Äxän edessä pällistelemässä, mutta se olikin sunnuntaisin kiinni. Nähtiin Mira Luoti (PMMP) perheineen ja Tavastian edessä pari kaveria matkalla jumppaan. Tavastia oli auki, joten kurkattiin sisälle. Julisteet kertoivat Mira Luodilla olleen siellä edellisiltana keikan, nyt paikka oli täynnä kirppismyyjiä. Nopea kierros tukkoisessa salissa ja ulooos. Vaikka Tavastian onkin the legendaarinen keikkapaikka, on sen taika hyvin ehtinyt karista näissä 12 vuodessa mitä siellä oon ehtinyt käydä.


Jatkettiin Kamppiin etsimään kaverityöntekijöitä K-kaupasta (ei löytynyt) ja ostettiin juomista. Seuraavaksi Narinkkatori, Hiljaisuuden kappeli (tämän taiteellista näkemystä en ymmärrä, ihme kebabtanko), Mannerheim-patsas, Kiasma, Musiikkitalo, Eduskuntatalo, joka oli tosin kankaiden peitossa, remontti menossa. Itse asiassa puoli kaupunkia oli remontissa, saakeli. Mannerheimintiellä tietyö, eduskuntatalo kokonaan peitossa, Tuomiokirkko osittain.Viimotteeksi käytiin Woolshedissä burgereilla, koska Syö!-päivät. Oltiin joskus pari vuotta aikaisemminkin kokeiltu sinne mennä, mutta oli liian täyttä. Siihen loppui turistikierros. Mulla oli superkivaa, en oo tommottis mennytkään Helsingissä ja oli kiva tehdä jänniä asioita Eetun kanssa kaksistaan käsi kädessä. Eetu oli joka nähtävyydellä, että voinks mä mennä kuvaan/ota musta kuva ja sitten se meni heiluttelemaan kättä tai pönöttämään takakenossa. :')

Olin (yllättäen) tehnyt listan Helsingin nähtävyyksistä googletellessani aihetta ikään kuin olisin nobo ja ensi kertaa tutustumassa kaupunkiin. Seuraavatkin kohteet oli listalla, mutta ehkä noi +20 jo riittivät yhdelle päivälle ja osa näistä olisivatkin sijainneet pienen matkan päässä tai toisessa suunnassa:

Suomenlinna, Seurasaaren ulkomuseo, Korkeasaari, Luonnontieteellinen museo, Kansallismuseo, Finlandia-talo, Ooppera, Vanha kauppahalli, Hakaniemen kauppahalli, Temppeliaukion kirkko, Sibelius-monumentti.

Plussana kaupungin parhaat ruokapaikat: Ravintola Harald, Stefan's steakhouse, Kakkugalleria.


I pretended to be a tourist and walked around Helsinki with a camera and a map. All the buildings and attractions I had seen before but not like this. There was actually a lot of tourists in Helsinki, I've just never paid any attention to it before. Was fun holding hands and wondering around the city. The only place we went actually in was the legendary rock bar Tavastia, it had a Sunday flea market. And of course the restaurant, but that was not an attraction. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidäthän kommentoinnin asiallisena. Kiitos viestistäsi! :)