perjantai 6. tammikuuta 2017

Vuodenvaihde Sveitsissä

30.12. PE: Juuri sopivasti palkkapäivä! Työpäivän aikana sisko tuli hakemaan asunnon uuden avaimen (en ollut ehtinyt antamaan sille uutta ulko-ovien vaihdon jälkeen) Silppurin ja Tuutikin hoitoa varten. Eetulla oli vapaapäivä. Tätini tuli hakemaan meitä puoli neljän aikaan ja heitti kentälle, jossa treffattiin matkaseuralaisemme Jaakko neljän pintaan.

Mentiin samantien turvatarkastuksesta läpi ja lähdettiin etsimään tuliaismagneetteja. Muut tuliaiset olin jo hommannut. Perusdorkat Suomi-magneetit löydettyämme siirryttiin Oak barreliin. Ihan ensimmäinen kertani siellä! Sanoin pojille toiveikkaana, kun niillä oli juomat käsissä, että "no niin, reissun viimeiset kaljat", mutta ei se aivan siihen jäänyt. :D Kalja-asioiden jälkeen mentiin tax-freehen, josta pojat vielä osti tuleville isännillemme suomalaisia laatujuomia kuten salmaria ja jallua. David tulisi majoittamaan mut ja Eetun, Jaakko menisi Danielin luo. Kahviossa pidettiin leipätauko. Kone oli myöhässä puolisen tuntia ja 2,5 tuntia kentällä tuntui jotenkin ihan älyttömän pitkältä ajalta.Loputtomalta tuntuneen ajan jälkeen päästiin kuitenkin lennolle. Eetu pelasi tabletilla Angry birdsiä, Jaakko hetken omalla laitteellaan Pokemonia. Voi pieniä poikia! Meillä oli vaihto Amsterdamissa, jossa aikaa oli lähinnä etsiä oikea portti, käydä vessassa ja istahtaa hetkeksi. Ja nähdä jonkun flipflopkenkäisen ja shortsiasuisen nuoren miehen missaavan lentonsa ja katselevan epäuskoisen järkyttyneenä, kun kone juuri irtautuu portista.


Meidän seuraava lento Zurichiin oli vain 1,5 tuntia. David oli luvannut tulla meitä vastaan kentälle. Perillä oltiin 22.30, eikä sitä näkynyt. Ihmeteltiin ja odoteltiin hetki, kunnes paikalle saatiin David, Dani ja Richard (tää tyyppi oltiin kerran tavattu 10/2015, kun käytiin Frankfurtissa tapaamassa siellä vaihdossa ollutta kaveria, pieni maailma). Davidillä oli kuulkaa oikein kyltti mukana! Ja heti tuli juomaa käteen. Oltiin oletettu, että mennään vaan suoraan kämpille, mutta niillä oli ihan muut suunnitelmat. Otettiin juna Zurichiin ja siitä vaihto päärautatieasemalla toiseen junaan ja Badeniin, jossa David ja Dani asuu. Jälkimmäisessä junassa lahjottiin pojat seuraavilla asioilla: Suomi-magneeteilla, Nummirock-yhteiskuvalla, hedelmäturkinpippuripusseilla, salmarilla ja jallulla. Hyvä, että oli antaa paljon kaikkea takaisinkin päin, kun lopulta noi tarjos pyytämättä meille vaikka mitä lomamme aikana.


Badenissa mentiin suoraan aseman vieressä nyt pyhien/joulun/talven ajan olevaan ulkoilmabaariin. Juotiin glögit, vai hehkuviiniäkö se noilla tuolla on. Mulle alkoholiton versio. Olin jo ennen reissua tuumaillut, että olisko uusivuosi vierailla mailla tarpeeksi spesiaalia juomiseen, we'll see. Sen sulkeuduttua jo kohtapuoliin klo 00 siirryttiin seuraavaan baariin, nyt sisätiloihin, pariksi tunniksi. Sielläkin oltiin loppuun asti eli kahteen. Baarimikko oli Davidin siskon kämppis, sisällä sai tupakoida hyi ja paikalle sattui myös Davidin kaksi kaveria, jotka tuli meidän pöytään ihmettelemään ulkomaalaisia.


Baarin sulkeuduttua klo 02 olin jo ihan uupunut. Otettiin Davidin, Eetun ja Richardin kanssa taksi Davidille, vaikkei sen luokse sitten ollutkaan paljon yhtään matkaa. Pojat vielä jotain jutteli ja pelaili, minä koitin nukkua tai ainakin leikkiä sellaista, jotta ymmärtäisivät itsekin mennä nukkumaan. :D Vasta paikallista aikaa viideltä eli 24 h valvottuani pääsin nukkumaan. Vaikka olikin ollut hauskaa, harmitti yöunien lyheneminen, olin siis ihan täysin naatti.

31.12. LA: Löllittiin sängyssä (vaikka oltiinkin nukuttu vasta nelisen tuntia), kunnes David heräsi. Sillä oli töitä uudenvuoden tienoilla melkein joka päivä, nytkin se lähti suoraan töihin. Sen kämppiksellä Samilla oli paljon koulujuttuja ja se tarvitsi sitä varten rauhaa, joten kävin nopeasti suihkussa, vaihdettiin sen kanssa vähän juttua, pistettiin kamat kasaan ja käveltiin juna-asemalle, jossa treffattiin Jaakko ja Dani. Käytiin aamupalalla kahvilassa, jossa Jaakko rohkeana tilasi itse ruokansa (ja sai väärän juoman), koska "I'm a big boy" ja sitä hoettiinkin sitten koko loppureissu. Käytiin kaupassa ostamassa ruokajuttuja ja juomisia iltaa varten, ja joku suomalainen ilahtui kuullessaan tuttua kieltä ja toivottu meille hyvät uudetvuodet.Jatkettiin Danin luo hengaamaan. Tunnin-puolentoista ihmettelyn ja funderaamisen jälkeen lähdettiin takaisin asemalle. Dani jäi Badeniin, me lähdettiin Zurichiin. Keskustassa vaihdettiin junaa ja toisella asemalla (Oerlikon) mentiin Drinks of the worldiin, jossa David oli töissä. Sillä oli juuri alkamassa ruokis, joten käytiin sen kanssa syömässä. Mentiin vielä takaisin Davidin työpaikalle, jossa pojat valikoi kaljoja. Löytyi muun muassa Koffia, Karhua ja Lapin kultaa. David ehdotti meille, että jos meillä on aikaa, käytäisiin Philin baarissa keskustassa kääntymässä. Phil oli viime Nummessa, sillä on ollut ja on nytkin suomalainen tyttöystävä ja se on käynyt Suomessa joku 30-40 kertaa.Otettiin juna takaisin Zurichin keskustaan ja käveltiin viitisen minuuttia Ebrietas-baariin. Phil ei ollut tiskillä, joten kysyttiin häntä ja baarimikko kävi sen jostain noutamassa. Phi otti meidän seurassa yhden ja tarjosi shotit. Kohteliaisuussyistä en kehdannut kieltäytyä. Siihen katkesi juhannuksen jälkeinen juomattomuus. Eetu ja Jaakko oli asiasta kovin onnessaan, mutta en mä lopulta enempää juonut ja "varmuuden vuoksi" ostamani Somersbytkin annoin pojille.
Junalla takaisin Badeniin ja Danille. Oli uudenvuoden aatto ja Danille oli tullut pari vierasta, Laura ja hänen englantilainen poikaystävänsä Dan. Laura oli suomalaisittain kovin pessimisti ja Dan vihasi Lontoota ja kertoi rauhallisesti, kuinka häntä oli siellä puukotettu neljään otteeseen. Myös toinen Danin kämppiksistä, Jonas, hengasi meidän kanssa. Siitä tuli vähän mieleen Deathgasmin päähenkilö. Noi teki keittiössä pizzaa ja juttelivat, mä vetäydyin aina välillä Danin huoneeseen kirjoittamaan päiväkirjavihkoa tai leikkimään tabletilla. Pakko oli kuitenkin aina välillä sosialisoida. Kun on niin paljon yksikseen, enkä mä muutenkaan ole mikään social butterfly, oli välillä vähän hankalaa, kun ei  hetkeäkään voinut olla yksin. Joka tapauksessa. Syötiin pizzaa, noi pelas Maria Kartia ja kokeili virtual reality-pelailua, kun Danilla oli siihen ne kakkulat. Davilla oli yli kymppiin asti töitä, joten se ei ollut meidän kanssa.
Ennen kymmentä lähdettiin asemalle päin (minä, Eetu, Jaakko, Dani, Dan, Laura) ja otettiin juna Lenzburgiin, jonne oli 25 min matka. Siitä oli vielä puolen tunnin kävelymatka johonkin hitonmoisen kukkulan päälle. Mulla meinas sitä kavutessa mennä hermo useaan otteeseen huonojen portaiden ja pimeyden ja huonon kunnon kanssa. Kukkulan päällä oli kirkko ja iso kokko, joka sytytettäisiin keskiyöllä. Oltiin paikalla 23.20. Osa meni etsimään hehkuviiniä, mutta sitä kysyessään saivatkin osoituksen kaukana olevalle toiselle kukkulalle, jossa sitä tarjoiltaisiin. Ilmeisesti sielläkin oli jotain polttohommia. Kukkulalta oli nätit näkymät Lenzburgin yli.

Puolilta öin kokko sytytettiin ja sain pusuja Eetulta, tsihihi. Kokko paloi miten tahtoi, ylöspäin, sivuille, räiskähdellen ja ritisten. Takki haisee vieläkin savulta. Kaupungissa räjäyteltiin ilotulitteita, oltiin niiden kanssa samalla korkeudella ellei ylempänäkin. Lähdettiin 10-15 min päästä taivaltamaan takaisin alaspäin. Hankalat oli rappuset takaisinkinpäin, pelkäsin kaatuvani. Käveltiin johonkin baariin. Olin jälleen ylittänyt oman jaksamiskapasiteettini ja oltiin vain pari minuuttia baarissa kunnes lähdettiin Eetun kanssa jo pois. Ei osattu mm. yhtään mitään, mutta joku nuori mies opasti meidät asemalle, oli sinne menossa itsekin. Ehdittiin 01.15 junaan, pari minuuttia jäi ylimääräistä aikaa. Kahden aikaan oltiin takaisin kämpillä, David siellä juuri söi iltapalaa ja oli itsekin sen jälkeen menossa nukkumaan, sillä oli taas aikainen aamu tiedossa.

1.1. SU: Heräsin kasin jälkeen, kun David lähti töihin, mutta onneksi nukahdin uudelleen. Meidän piti taas ihmisten aikaan siirtyä Danille, koska Sam tekisi edelleen koulujuttuja. 10.20 aikaan oltiin pihalla. Käveltiin kaupan kautta Danille, oltiin ostettu kaikille aamupalaa. Dani ja Jaakko heräsivät vasta meidän saapumiseen, vaikka kello taisikin siinä vaiheessa jo olla reilusti päälle yhdentoista. Tosin niillä kuulemma ilta olikin venynyt aamukuuteen tjsp. Syötiin, löllittiin, tehtiin suunnitelmaa, keräiltiin energiaa.

Kahden aikaan lähdettiin liikkeelle, kohti Ruine Steiniä eli linnan raunioita. Nelistään käveltiin itsemurhasillan yli (oli ihan oikeasti sen verran suosittu silta elämänsä päättämiseen, että sen alla oli jossain vaiheessa ollut verkko tämän estämiseen ja molemmin puolin siltaa oli kyltit, että don't do it ja hae apua vai mitä siinä luki) ja vanhankaupungin kautta Ruine Steinille, sinnekin oli melkoinen nousu, mutta se oli suhteellisen helppo edellisiltaan verrattuna. Ja hyvät oli maisemat koko Badenin ylle. Oli aurinkoinen nätti päivä ja Danikin oli ottanut kameran mukaan. Huipulla Eetun ja Jaakko joi kaljat, juteltiin aikamme siellä ja katseltiin maisemia, mietittiin ruokaa. :')


Matka jatkui. Laskeuduttiin samaa reittiä alas ja nähtiin lisää vanhaa kaupunkia, kun käveltiin uutta kautta asemalle. Oltiin päätetty raunioilla tehdä Danille makaronilaattikkoa eli "macaroni boxia" kuten se hienosti käännettiin. Dani oli tarjonnut edellisillan pizzantekoasiat, nyt me tarjottiin sille. Ostettiin tarvikkeet, noi osti lisää kaljaa ja tultiin takaisin Danille tekemään ruokaa. Muutenkin oli suunnitelmana ihan rento ilta, Netflix and chill.

Oli onnistunutta ruokaa. Samalla kuunnellutettiin Danille Eläkeläisiä ja tajuttiin, että tultiin vieraaseen maahan, ei oppimaan vierasta kulttuuria, vaan tyrkyttämään omaamme. Tähän oivallukseen kuului musiikin ja ruoan lisäksi kaikki se mitä oltiin myös tuliaisiksi annettu.


Katsottiin The big Lebowski, jonka aikana myös David saapui töiden jälkeen paikalle. Pidettiin youtube-bileet. Rentoiluiltana ei kukaan olisikaan minnekään jaksanut lähteä. Katsottiin teinivuosiemme suosikkiartistien videoita sun muuta. Kaikki muut pelasi Tinderiä. Jaakko ja Eetu oli siis jo aikaa sitten päättäneet ladata Tinderin ja leikkiä sillä vieraassa maassa ja katsoa kumpi saa enemmän matchejä. So stupid. :')

Klo 01 menin nukkumaan Jaakon huoneeseen. Jaakko's germs tai kuten Eetu kuuli Jaakko's terms. Oli korvatulpat mukana, niin ei poikien juomiset ja mölinät häirinneet. Eetu kömpi kait kuuden aikaan viereen, kaikki jäi Danille yöksi tilanpuutteesta huolimatta.

2.1. MA: Eka yö 4h unta, toka 6-7h ja nyt 10 h, wohoo! Kirjoitin päiväkirjaa ja leikin tabletilla, kunnes alkoi kuulua muualtakin elämän merkkejä. Tosi tyytyväinen olin kuitenkin edellispäivän rennosta päivästä ja noiden kotona dokaamiseen, ettei tarvinnut lähteä minnekään ja sain kuitenkin rauhassa nukkua ja pitkään. Maanantain ainoa suunnitelma oli mennä Davidin äidille syömään. Sitä ennen pitää keretä Davidin kämpille harjaamaan hampaat, suihkuun, vaihtamaan vaatteet ja ehkä vähän jo pakkaamaankin.

Kun kaikki oli hereillä, hengattiin hetki kunnes lähdettiin kolmistaan bussilla Davidille. Meillä oli parin tuntia luppoaikaa ennen liikkumista. Kävin suihkussa, meikkailin yms. Samoin Eetu. Miinus meikkaus. David ja Eetu pelasivat aikansa kuluksi jotain Star wars-peliä. Olivat aika hellyttäviä istuessaan lattialla lähellä telkkaria pelatessaan innoissaan.Noilla oli Davidin taloyhtiössä kengät oven ulkopuolella, mikä luottamus naapureihin! On kuulemma ihan normaalia. Kämppishommatkin on vissiin aika yleisiä, Danilla on kaksi kämppistä, Davidillä yksi.

Ennen viittä otettiin bussi asemalle, siitä Jaakko ja Dani mukaan ja junalla Bruggiin, josta vielä yhdellä bussilla Davidin äidille. Viemisiksi oli Fazerin sinistä ja salmiakkia. Tämä äiti-ihminen oli kovin rempseä tapaus, ei tarvinnut poikienkaan jarrutella ja leikkiä korrektia. David oli sinne ennenkin vienyt suomalaisia kavereitaan, joilta olin kysynyt ennakkoon minkälainen Davidin äiti on, ja nekin oli tykänneet.

Alkupalana paistettiin ulkona (Sveitsin ensi-)lumisateessa makkarat, jotka syötiin sinapin kanssa. Oli aika Suomen kesä-simulaattori. Siirryttiin sisätiloihin, ruokana oli raclettea eli juustoa ja perunoita ja kaikkea pientä sidedishiä kuten oliiveja, sieniä, suolakurkkuja, paprikaa yms yms. Paikallista ruokaa! Oli hyvää. Ikinä en oo syönyt niin paljon perunoita ja juustoa yhdeltä istumalta. Jälkkäriksi oli jätskiä sulalla suklaalla ja rapsakkaa saksanpähkinä-sokeri-vaahterasiirappi-paistosasiahässäkkää. Kylllä me siellä joku 3,5 tuntia viihdyttiin. Kovin oli miellyttävä reissu.Samoja kanavia pitkin tultiin takaisin. Junassa törmättiin johonkin noiden tuttuun ja kun tuli ilmi, että ollaan suomalaisia, kävi ilmi, että tällä kaverilla on keikka Suomessa parin viikon päästä: Nummirock järkkää tammikuussa Tampereella ja Helsingissä klubikeikat, joissa soittaa Destruction ja sen lämppärinä tää näiden kaverin bändi Gonoreas.

Badenissa mietittiin toimintasuunnitelmaa ja tultiin siihen tulokseen, että koska meidän lento on niin aikaisin ja Badenista menee niin huonosti junia (meille jäis kolme varttia aikaa ehtiä koneeseen jos sitäkään), oli parempi viettää yö lentokentällä. Käytiin Davidin luona keräämässä kamamme kasaan, Jaakko teki Danin luona saman, ja tultiin takaisin asemalle. Hyvästeltiin isäntämme ja kahta junaa käyttäen päästiin lentokentälle. Kaikki olisi kiinni aamuyöhön asti, mutta toki kentällä oli niitä yleisiä paikkoja, joissa sai hengata. Oli hiljaista, mutta joitakin ihmisiä oli nukkumassa ja odottelemassa lentoa. Me mentiin baarin/kahvion sohville. Jaakolla ja Eetulla oli pari kaljaa, Finlandia-pullo ja toisensa, minä torkahtelin siinä sohvalla ehkä nelisen tuntia. 


3.1. TI: Olikohan neljän-puoli viiden aikaan, kun nousin. Jaakko ja Eetu olivat valvoneet koko ajan. Viideltä aukesi turvatarkastus ja pikkuhiljaa joitakin kahviloita ja kauppoja. Ostettiin sämpylät ja tultiin oikean portin luo mussuttamaan ja odottamaan lentoa. Nukahdin Zurich-Amsterdam-välillä ennen kuin kone oli edes noussut ilmaan. Heräsin nousun aikana sekunneiksi ja nukahdin taas. Ohi tarjoilujenkin. It was ok. Zzz.


Amsterdamissa oli tunti seuraavaan lentoon eli jälleen ehdittiin vain etsiä portti ja istuhtaa hetki. Tää oli neljästä lennosta ainoa, kun ei päästy istumaan vierekkäin. Mua ja Eetua erotti tosin vain käytävä, muuten oltiin samalla rivillä, Jaakko paria riviä edempänä. Kone laskeutui vähän myöhässä 13.25. Jaakko lähti junalla kotia kohti ensin myöntäen Tinder-tappionsa 1-0. Mun täti oli taas meitä hakemassa.

Kotona katsottiin postit, tsekattiin eläinten vointi ja lähdettiin ruokakauppaan, kotona ei oikein ollut mitään. Ruokaa nassun eteen ja Sherlockin uuden 4. kauden ensimmäinen jakso pyörimään. Jatkettiin HIMYMillä ja Eetu nukahti sohvalle. Illalla vielä tyhjensin kameran ja ihastelin kuvia, mutta mullakin uni voitti melko aikaisin. Ihana oma sänky!

Huolimatta siitä, ettei ollut yhtään omaa rauhaa, oli mukava ja erilainen reissu. Kavereita, uusia mestoja, paljon naurua.


I did something different on New Year's this time and went to Switzerland with Eetu and Jaakko. Our friends accommodated us in Baden. The first day (30.12.) our plane landed half pass ten in the evening and we were dragged in to a bar immediately. On New Year's Eve we did a quick trip to Zurich to the other host's work place Drinks of the world and visited metal bar Ebrietas since we knew the owner. At midnight we were at Lenzburg on a hill watching a bonfire. The first day of the year we climbed to the Castle Stein, but after that had a lazy evening making food and watching Netflix and youtube. 2.1. we went to David's mom's place to eat traditional Swiss food, raclette. That was the biggest amount of potatoes and cheese I had ever eaten in one fell swoop. Nom! The next night we spent at the airport since our plane was leaving so early. I had never before 1) traveled abroad on New Year's 2) went to a friend's place instead of a hotel. Was fun and different! And a bit exhausting. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidäthän kommentoinnin asiallisena. Kiitos viestistäsi! :)