tiistai 21. helmikuuta 2017

Storytime - Viisi yötä sairaalassa

Ihmiset pelkäävät hammaslääkärikäyntejä ja varsinkin viisaudenhampaiden poistoja, tää on mun ei-niin-lohduttava tarina aiheeseen liittyen.

20-vuotiaana, vuonna 2007, multa poistettiin kirurgisesti alaoikealta viisaudenhammas. Se oli niin pahasti siellä juntturassa, ettei normaali poisvetäisy olisi onnistunut. Operaatio meni hyvin ja naama puuduksissa läksin hakemaan antibiootteja. No biggie.

Kolmea viikkoa myöhemmin mun poski ja kaula olivat alkaneet turvottaa, kipuilla ja kuumottaa oikealta puolelta. Varasin ajan lauantaille Erottajan Oralille, jossa viisaudenhammas oli poistettukin. Tarkoitus oli käydä siellä nopeasti ja jatkaa suoraan kaveripariskunnan bileisiin. Siispä menin juhlatamineet päällä ja korkkarit jalassa hammaslääkärille, jossa mulla todettiin abskessi eli märkäpaise johtuen hampaan poistosta. Mulle tehtiin pieni inkiisio posken sisäpuolelle lähelle hampaanpoistokohtaa, josta ei ollut mitään hyötyä ja passittivat mut samantien Töölön sairaalaan päivystyslähetteellä. Siellä tehtiin verikokeet, ultraäänet, röntgenit ja uusi inkiisio, tuloksetta sekin. Näiden jälkeen sain monen monta tuntia odottaa käytävällä sängyllä kivuissani tietoa jatkoista. Soittelin kavereille, että hehheh, en oo tulossa bileisiin, ja porukoilleni päivitin tilannetta. Viimein muhun saatiin iskettyä kanyyli ja pistettiin tulemaan suonensisäisiä antibiootteja ja kipulääkkeitä. Jäin yöksi Töölöön osastolle.

Sunnuntaina aamupäivällä mut siirrettiin ambulanssilla Kirurgiseen sairaalaan, jossa sain taas lisää lääkkeitä ja otettiin uudet verikokeet. Tilaa seurattiin, että josko abskessi lähtisi lääkkein pois vai jouduttaisiinko leikkaamaan tuosta ulkopuolelta, leukaperän kohdalta. Tässä vaiheessa mun posken lisäksi koko kaula oli aivan järkyttävän kokoinen, itsekin pelästyin. Edellisiltapäivän ja illan rönklääminen ja sörkkiminen ei ollut tehnyt kauhean hyvää. En ollut kovin mieliessäni leikkausmahdollisuudesta, kukapa olisi, vaikka mietinkin, että siitä tulisi tosi katu-uskottava arpi.

Tulehdusarvot oli nousseet koko ajan (normaali alle 10). Lauantaina oli 80 ja maanantain 157 ennen kuin lähti laskemaan. Maanantaina oli kolmas inkiisio, tällä kertaa saatiin jopa jotain aikaiseksi, jonka takia + antibioottien tehoamisen vuoksi loppupäivät vain lepäilin, mutta toki vielä seurattiin tilannetta ottamalla verikokeita ja pistettiin lisää lääkkeitä suoneen. Torstaina pääsin kotiutumaan uuden antibioottikuurin ja muutaman päivän saikun turvin. Eli yhden tavallisen läpihuuto-operaation takia lopulta jouduin olemaan viisi yötä sairaalassa. Enkä siltikään kehittänyt fobiaa hammaslääkäreitä kohtaan. Tosi jees mennä tarkastuksiin ja käydä suuhygienistillä ja pitää hampulit kunnossa!

Muita kivoja sairaalatarinoita samaiselta reissulta: Mulle ei saatu pistettyä kanyyliä kämmenselkään, joten se oli koko ajan kiinni kyynärtaipeessa. Suihkuun mennessäni se suojattiin pitkällä muovikäsineellä, oli kuin mikäkin keinosiementäjän suojahansikas. Kerran herättyäni päiväunilta (olin lääkkeistä tosi väsynyt ja nukuin suurimman osan ajasta) ympärilläni oli lääkäri ja läjä lääkäriopiskelijoita. Siinä tuijottivat ja ihmettelivät, olo oli kuin ihmeellisellä esineellä, olin ihka oikea koekaniini. Jouduin myös opettelemaan suunavaustaidon uudelleen, koska leukaperät oli niin jäykkinä. Sain viinipullon korkeilta näyttäviä välineitä tähän tarkoitukseen, ne oli toisesta päästä kapeita ja leveni toiseen suuntaan. Näitä piti pitää hampaiden välissä ja pikkuhiljaa siirtyä suurempaa päätä kohti, jotta saisin suuta edes vähän auki.

Jos sulla sattuu olemaan viisaudenhampaan poisto tulossa niin... hyvin se menee! ;D

7 kommenttia:

 1. Miun miehellä on ollut vähän samantapaista. Sillä oli tulehtunut ien ja loppujen lopuksi hänelle jäi tuo leikkausarpi leukaan joka näyttää siltä kuin ois puukolla sivallettu. Miehelle se kyllä sopii. Ientulehduksen aiheuttama sepsis on yllättävän yleinen kuolinsyy Suomessa joten oikeesti, hammaslääkäri ei oo kiva mutta hampaiden hoito on välttämätön asia terveyden kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häh, hammaslääkärikäynnithän on kivoja! ^^ Mulla on ollut kaiken maailman niskavedot, raudat ja kaaret oikomishoidon takia suussa ala- ja yläasteikäisenä, joten sitä kautta oon saanut kunnon siedätyshoidon hammaslääkäreihin.

   Poista
  2. Kyllä miekii sinne menen, mut pitkin hampain, höhö 😄

   Poista
 2. Oho, aika hurjaa että siinä voi noinkin käydä! En ole tullut ajatelleeksikaan. Olen saanut toistaiseksi pitää kaikki viisaudenhampaani, ja tämä oli kyllä hyvä muistutus siitä että pitääkin tänä vuonna varata tarkastusaika :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitten on vanhuksena mukavaa, että on omat hampaat tallella, kun pitää hyvää huolta. ^^

   Poista
 3. Multa leikattiin just viime torstaina alaoikealta viisaudenhammas :D Hyvin on parantunu tähän mennessä. Tää on jo toinen leikkaus. Eihän se kivaa ole, kun leukaluuta porataan mutta kannattaa ne ongelmalliset viisurit silti hoidattaa. Mulla hammaslääkäripelko helpottanu näiden leikkauksien johdosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multa on kaksi poistettu, toinen ihan "normaalisti". Oli kyllä erittäin jännittävä fiilis, kun leikkauksessa selvästi käytettiin voimaa ja kuuli kaikki ne ällöttävät äänet, kun hammasta väkisin poistettiin, mutten tuntenut mitään. :P

   Poista

Pidäthän kommentoinnin asiallisena. Kiitos viestistäsi! :)